Μαυροβούνιο: Αλβανός ο νέος πρωθυπουργός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ανέθεσε στον αρχηγό του Κινήματος Πολιτών – URA, Ντριτάν Αμπάζοβιτς- αλβανικής καταγωγής από το Ούλτσιν – ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης-  την εντολή για το σχηματισμό της 43ης κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

«Οι εκπρόσωποι του Κινήματος URA και οι πολιτικοί τους εταίροι με έπεισαν κατηγορηματικά ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου», ανέφερε σε δήλωση ο Τζουκάνοβιτς.

7B238A8E 5B71 432C 8C04 D2ABA7B16F5C

Ο Τζουκάνοβιτς είχε απευθυνθεί προηγουμένως  με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της προηγούμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας, το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο (DF), το Δημοκρατικό Μαυροβούνιο (Δημοκράτες) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP), αλλά δεν απάντησαν .

Τα κόμματα της εθνικής μειονότητας δήλωσαν κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με τον Τζουκάνοβιτς ότι υποστήριξαν  την κυβέρνηση μειοψηφίας,  ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν «οποιαδήποτε κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμο» και ήταν πρόθυμα όχι μόνο να την υποστηρίξουν, αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Το URA και ο αρχηγός του, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από το URA, τα εθνικά κόμματα της Αλβανικής και Βοσνιακής μειονότητας και το φιλοσερβικό SNP.

Το κόμμα του Τζουκάνοβιτς και δύο άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αναμένεται επίσης να λάβουν υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

 Ωστόσο, το Δημοκρατικό Μέτωπο και οι Δημοκρατικοί ζητούν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διοργάνωση των εκλογών.

Θεωρούν τη λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας ως «προδοσία» της εκλογικής βούλησης των ψηφοφόρων στις εκλογές του Αυγούστου του 2020, έτσι στην Ποντγκόριτσα και σε άλλες πόλεις του Μαυροβουνίου οργανώνουν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς ζητώντας νέες εκλογές.

Κατηγορούν την URA και τον Αμπάζοβιτς για πολιτικές συμφωνίες με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του Προέδρου Τζουκάνοβιτς.

malesia.org

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ