Έρχεται μεγάλη πείνα: Παίρνουν φωτια και οι τιμές των σιτηρών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πόσο έχει ανέβει η τιμή του σιταριού από τον Ιούλιο του 19 έως σήμερα.
Ενός κακού μύρια έπονται.
Θα πέσει πείνα μεγάλη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστρέψει τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών τόσο βαθιά, που είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο σοκ εφοδιασμού στα χρονικά.

Αυτό λέει ο Scott Irwin, ειδήμων στην αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα παραγωγής σιτηρών διακυβεύονται, σχολίασε στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι το μεγαλύτερο σοκ εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών».

Ο κόσμος χρειάζεται «απελπισμένα» τους αγρότες να φυτέψουν περισσότερα στρέμματα το 2022, είπε, αλλά «βασικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα βραχυπρόθεσμα, εκτός από την αύξηση της τιμής των σιτηρών όσο υψηλά είναι η ζήτηση σιτηρών».

Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, καθώς και το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού. Οι τιμές για αυτές τις βασικές καλλιέργειες εκτινάσσονται στα ύψη λόγω ανησυχιών σχετικά με διαταραχές του εφοδιασμού σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είχαν ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ.

nb pinakas sitira

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο πληθωρισμός των τροφίμων μάστιζε ήδη τους παγκόσμιους καταναλωτές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δυσκολέψει την καλλιέργεια, ενώ η έλλειψη εργαζομένων και το υψηλότερο κόστος αποστολής, κατέστρεψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών είναι επίσης πολύ στενά, επομένως τυχόν παρατεταμένες διακοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, έχουν τη δυνατότητα να εκτοπίσουν τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ