Ο Σαλεπιτζηηης! Σαλεεεπ! Ζεστοο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πτολεμαΐδα 6 Μαρτίου 2022

Στους δρόμους της Πτολεμαΐδας τα χειμωνιάτικα πρωινά της Τετάρτης, ημέρα λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, με στεντόρεια φωνή ο Κώστας μας καλεί να προμηθευτούμε το ζεστό του ρόφημα, το Σαλέπι.

Ο γυρολόγος Κώστας είναι από τη διπλανή μας Κοζάνη και λίγο μετά τα τριάντα του, πλησιάζει τη δεκάχρονη προϋπηρεσία του Σαλεπιτζή. Τις κρύες ημέρες του χειμώνα περιδιαβαίνει τις γειτονικές πόλεις, με το μπρούντζινο παραδοσιακό καρότσι του. Δυο ημέρες κάθε εβδομάδα είναι στην πόλη μας.

Στην «τέχνη» της διατροφής με προϊόντα της πλούσιας ελληνικής γης, υλικά από τη φύση, τον μύησε ο αδελφός της μητέρας του, έμπορος χρόνια μπαχαρικών, ξηρών καρπών, βοτάνων κ.α. στην Ξάνθη, στην πόλη των γεύσεων και των πολιτισμών. Τα καλοκαίρια βοηθάει στην οικογενειακή επιχείρηση, στις λαϊκές αγορές.

Το σαλέπι ως άλευρο παράγεται από τους κονδύλους του φυτού Ορχιδέα, που φυτρώνει στα ελληνικά βουνά. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ως Σαλέπι το ρόφημα που προέρχεται από την ανάμειξη του αλεύρου της συγκεκριμένης ορχιδέας με νερό ή γάλα.

Από τα Ρωμαϊκά ακόμα χρόνια το φυτό είχε αφροδισιακή φήμη. Στην ελληνική λαϊκή παράδοση αναφέρεται και ως σερνικοβότανο, καθώς ο λαός πίστευε ότι εάν ένας άντρας κατανάλωνε τους συγκεκριμένους βολβούς θα έκανε αρσενικά παιδιά. Ο μύθος γύρω από το φυτό αναφέρεται στον Όρχυ, γιο του Σάτυρου και της Νύμφης, ο οποίος καταδικάστηκε να μεταμορφωθεί σε φυτό (ορχιδέα) καθώς επιτέθηκε σε μια ιέρεια κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ:

-Ανακούφιση από τον βήχα και το άσθμα
-Επουλωτική δράση στο έλκος
-Ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού
-Αφροδισιακή δράση
Το Σαλέπι έχει μακρά παράδοση σε Ανατολή, Ελλάδα και από τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θερμαντικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Κώστας ενισχύει τη γεύση του με διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και τζίντζερ.

Στην υγειά μας με το Σαλέπι του Κώστα τους επόμενους πολλούς-πολλούς χειμώνες.

Στη ΦΩΤΟ ο Κώστας με το μόνιμο χαμόγελό του και το καρότσι του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ