Τρελή κούρσα σε πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα – Τιμές που ζαλίζουν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αδιανόητα ύψη κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η παγκόσμια αγορά βιώνει το μεγαλύτερο σοκ εδώ και δεκαετίες. Τα ιστορικά ρεκόρ δεν φαίνεται να σταματούν εδώ, καθώς καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο.

Σοκ και δέος από τις τιμές στην ενέργεια, επιβεβαιώνοντας μέρα την ημέρα τις συντριπτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά έχουν πάρει «φωτιά».

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε σήμερα ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, χθες άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,341 ευρώ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Απριλίου στο Ολλανδικό hub TTF βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό, έως και 345 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 79%, προτού αποκλιμακωθούν στα 215 ευρώ με την λήξη της χθεσινής συνεδρίας.

Την ίδια ώρα η τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ