Παγκόσμιος τρομος απο το μπλακάουτ στο Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών

«Πλήρως» έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Φόβοι εκφράζονται για ραδιενεργές ουσίες που είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πιο επίκαιρες απο ποτε οι φωτογραφιες που κυκλοφόρησαν απο το Τσερνόμπιλ 30 χρόνια μετά το ατυχημα

Παράλληλα δεν είναι δυνατές οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, λόγω των εχθροπραξιών.

⚡ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΦΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΧΟΡΝΟΜΠΙΛ ΝΠΠ❗ Οι μάχες είναι σε εξέλιξη, γεγονός που καθιστά σήμερα αδύνατη την επισκευή εργασιών και την αποκατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η πόλη Slavutych έχει επίσης διαταραχθεί.

Το Ukrenergo θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα ενημερώνει για όλες τις αλλαγές.

⚡ ΛΟΓΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΡΩΣΩΝ ΚΑΤΑΛΗΧΤΩΝ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΌ ΦΥΤΌ ΣΤΟ ΧΟΡΝΟΜΠΥΛΙΟ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΥΡΗΝΟ. Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Οι στρατιωτικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών. Η πόλη Σλάβουτιτς είναι επίσης εκτός τροφοδοσίας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι έχει διακοπεί η εξ αποστάσεως αποστολή των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου.

Εγκλωβισμένοι τεχνικοί

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ