Άκαρπο τέλος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας ολοκληρώθηκε, με ελάχιστη πρόοδο να φαίνεται να έχει σημειωθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κουλέμπα είπε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός και ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, όπου είπε ότι η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.

Ελπίζει ότι «η Ρωσία θα επιτρέψει τη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου της Μαριούπολης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα» και εκτίμησε ότι μπορούν να επιτύχουν μια 24ωρη εκεχειρία.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει» τόνισε ο Κουλέμπα και συμπλήρωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να ακούσουμε τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά δεν θα παραδοθεί». Πρόσθεσε πως η εντύπωσή του είναι ότι «η Ρωσία δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να καθιερώσει κατάπαυση του πυρός» και ότι δεν συζήτησαν για στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Είπε ακόμα ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη για διπλωματία αλλά ότι είναι επίσης έτοιμη να αμυνθεί».

Πρόσθεσε ότι η διεξαγωγή της συνάντησης δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο, υπό την ίδια διαδικασία.

Λαβρόφ: Ο Πούτιν δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

«Δεν έχουμε επιτεθεί στην Ουκρανία και δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», σχολίασε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ και υπενθύμισε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της και ότι συζήτησαν ανθρωπιστικά ζητήματα.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» και ότι η Ρωσία «θα βγει από την κρίση με ανανεωμένες απόψεις για τον κόσμο και χωρίς αυταπάτες για τη Δύση».

«Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας», επεσήμανε ακόμα ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

«Η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια. Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους», είπε.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και «κάποια μέρα θα προέκυπτε τέτοια ανάγκη».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ