Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την εσπευσμένη αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία προχώρησε και στην αποστολή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διευκρινίσεις περί αποστολής στην Ουκρανία όχι μόνο οπλικού εξοπλισμού αλλά και οπλικών συστημάτων, κυρίως αντιαρματικών και αντιαεροπορικών, ζητά στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Άμυνας.

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, καταδικάζοντας μετ΄ εμφάσεως τη ρωσική εισβολή η οποία αντιτίθεται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, σκορπίζοντας τον θάνατο.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά προχώρησε, δυστυχώς, στην αποστολή οπλικού εξοπλισμού, παρόλο που δεν υπήρξε δεσμευτική συλλογική απόφαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι αντιτάχθηκε πλήρως με την αποστολή όπλων όπως επίσης και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, καθόσον η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρεται στις πληροφορίες, από δημοσιογραφικές και άλλες πηγές, που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει αποστείλει στην Ουκρανία όχι μόνο οπλικό εξοπλισμό (καλάσνικοφ) αλλά και οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά και τονίζει ότι «Εάν είναι αληθής μία τέτοια ενέργεια, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, εκθέτοντας τη χώρα μας σε πολλαπλούς κινδύνους και ταυτοχρόνως κατεδαφίζει τη διαχρονική φιλική σχέση με τη ρωσική πλευρά. Οι εξελίξεις στην ουκρανορωσική διένεξη δημιουργούν έντονες παγκόσμιες ανησυχίες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παραβίαση των συνόρων της δεύτερης, είναι ένα καταδικαστέο γεγονός από όλους τους ανθρώπους».

Παράλληλα, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα υπήρξε πάντα χώρα ειρηνική. Η απόφαση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η φιλοξενία προσφύγων είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να είναι συνεχής. Ωστόσο, η εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή πυρομαχικών αιφνιδίασε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη προκαλώντας απορίες και ποικίλα ερωτηματικά. Η Ελλάδα αντί να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο θα πρέπει να εργάζεται σταθερά για την αποκλιμάκωσή του».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον κ. υπουργό Άμυνας:

Είναι αληθείς οι πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μπει δυναμικά στον πόλεμο αποστέλλοντας αντιαεροπορικά και αντιαρματικά οπλικά συστήματα;
Εάν είναι αληθείς οι παραπάνω πληροφορίες (τις οποίες έχετε υποχρέωση να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε), πρέπει να μας πείτε, εάν η απουσία των οπλικών αυτών συστημάτων από την άμυνα της χώρας, έχει αντικατασταθεί και αν καλύπτουν στον ίδιο βαθμό το κενό άμυνας και ασφάλειας που δημιουργήθηκε από τα δωρεάν αποσταλέντα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ