Νύχτα κόλαση στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το ουκρανικό λιμάνι Μικολάιβ, σύμφωνα με τον τοπικό περιφερειάρχη, με τον μπλόγκερ Ντένις Κιαντσένκο να γράφει στο twitter ότι η πόλη δέχθηκε επίθεση με πυραύλους MLRS (πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης).

Αναφέρει ακόμα ότι έπιασε φωτιά σε κτήρια κατοικιών και υπάρχουν πληροφορίες για χτύπημα σε ένα από τα σούπερ μάρκετ. Και καταλήγει: «Εν ολίγοις, όλα όσα τα ορκ αποκαλούν ‘στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ’ καίγονται».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις και η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά στην πόλη, ενώ δόθηκε και σύνθημα αντεπίθεσης.

Στην πόλη Σούμι επίσης ακούγονται εκρήξεις και σειρήνες, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για οδομαχίες. Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, ένα σημείο ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Κίεβο καταστράφηκε από την αεροπορία της χώρας, ενώ κάποιοι χρήστες σχολίασαν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν έργο των τουρκικών drones που… απλόχερα έχουν δοθεί στην Ουκρανία.

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τρεις πόλεις στην Ουκρανία την Παρασκευή – συμπεριλαμβανομένων δύο στη δυτική χώρα – καθώς διευρύνθηκε το εύρος της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας. Έπληξαν αεροδρόμια στο Λούτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ, μακριά από τις κύριες περιοχές των συγκρούσεων και σε κτίρια κατοικιών στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντνίπρο.

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η Λευκορωσία μπορεί να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα, ως εξέλιξη της συνάντησης στη Μόσχαμεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γεβγένι Γένιν είπε νωρίτερα πως η Ρωσία προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Για «προβοκάτσια» μιλούν Μόσχα και Μινσκ, το οποίο θωρεί πως δεν αποκλείεται το Κίεβο να επιχειρήσει να σύρει με το ζόρι τη Λευκορωσία στη μάχη με ψευδή προσχήματα.

Απήχθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης λένε οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο απαγάγοντας τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, μιας ουκρανικής πόλης που είναι πέρασε τον έλεγχο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ απήχθη αφού κατηγορήθηκε ψευδώς για τρομοκρατία.

«Η απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης χαρακτηρίζεται ως έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, που απαγορεύουν τη σύλληψη αμάχων ομήρων κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η Μαριούπολη «αιμορραγεί»

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι και υπό πυρά σε πόλεις της Ουκρανίας, αλλά η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ιδιαίτερα τραγική. Δέκα ημέρες μετά την πολιορκία της Ρωσίας, ο πληθυσμός της δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού ή κινητής τηλεφωνίας και το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν.

Δραματική έκκληση για τη Μαριούπολη έκαναν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. «Η κατάσταση είναι σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου και δικαίως», συμπλήρωσε ο Κόρνις.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταιαδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χάρκοβο, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε.

«Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ