Η τελευταία φωτογραφία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη; Η στιγμή που τον εξομολογεί ο ιερεας πριν τον απαγχονισμό του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία φωτογραφία που εικάζεται πως είναι η τελευταία του αγωνιστή της κυπριακής ανεξαρτησίας, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στις 13 Μαρτίου του 1957 από τους Βρετανούς, δημοσιεύει το κυπριακό Sigmalive, το οποίο τονίζει ότι δεν μπορεί να διασταυρώσει την εγκυρότητά της.

AA9395B0 AF18 46D1 9F46 6EA72FEABE6F

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η φωτογραφία ανέβηκε στο Διαδίκτυο με τη λεζάντα “ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης στις τελευταίες του στιγμές“. Ο συντάκτης σημειώνει πως παρά τις τις προσπάθειες, δεν κατάφερε να εντοπίσει την αρχική πηγή για να διαπιστώσουμε κατά πόσο απεικονίζει τον Παλληκαρίδη μαζί με τον ιερέα των Κεντρικών Φυλακών ή αν πρόκειται για σκηνή από κάποια ταινία-ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στη ζωή και τη θυσία του.

Αν όντως είναι αυθεντική, τότε απεικονίζει τον 19χρονο καθώς εξομολογείται στον ιερέα Παπάντωνη Ερωτοκρίτου, λίγο πριν τον απαγχονισμό του.

Ο 19χρονος από την Τσάδα, σύμφωνα με τις σημειώσεις που κρατούσε ο διαβόητος δήμιος της βρετανικής αποικιοκρατίας, Harry Allen, κατά τη διάρκεια των απαγχονισμών των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ξεψύχησε 9 δευτερόλεπτα μετά από τη στιγμή που άνοιξε η ξύλινη καταπακτή της αγχόνης.

“Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί”.

Αυτό είχε γράψει στο τελευταίο γράμμα του.

Πηγή: Sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ