ΟΑΕΔ : Η αλήθεια για τον νέο νόμο Χατζηδάκη που περικόπτει δαπάνες στους ανέργους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς για τον ΟΑΕΔ και τον νέο νόμο Χατζηδάκη που επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή χιλιάδων εργαζομένων στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη

Ο υπουργός Εργασίας με δημιουργική λογιστική επιχειρεί να εξαφανίσει από τους καταλόγους τους μακροχρόνια άνεργους

Η«δημιουργική λογιστική» και οι πλασματικές καταγραφές αναβιώνουν και στην περίπτωση των μακροχρόνιων ανέργων του ΟΑΕΔ, χάρη στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου του ΟΑΕΔ κόβονται οι παροχές και τα επιδόματα ανεργίας και ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας. Στόχος δεν είναι άλλος από να καταφέρει να τους αποκρύψει από τους καταλόγους ώστε να εξυπηρετηθεί το αφήγημα ότι επί ΝΔ μειώθηκε η ανεργία.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας (θέσεων δηλαδή που έχουν λάβει υπόψη μεταξύ άλλων το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, και ανέφερε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Μητρώο των ανέργων είναι ισορροπημένες γιατί στην πρώτη περίπτωση σχετίζονται με το εισόδημα του ανέργου –και πάμε σε μεγάλα εισοδήματα- και στη δεύτερη περίπτωση στην άρνησή του να δεχθεί θέσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτά που ο ίδιος ζήτησε. Ακόμα και έτσι όμως, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης».

«Επιδιώξαμε μια δίκαιη αντιμετώπιση που προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι υπάρχουν φορολογούμενοι, αλλά και κανόνες δικαιοσύνης», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. «Δεν υπάρχει όριο στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Εν μέσω της βαθιάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε σήμερα το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

«Για την κυβέρνηση όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της και δεν υπηρετεί τις σκοπιμότητες της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και η άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού» συμπλήρωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή της:

«Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει παροχές και επιδόματα ανεργίας και με «αντικοινωνική δημιουργική λογιστική» αποκρύπτει τους μακροχρόνια ανέργους!»

Δεν υπάρχει όριο στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Εν μέσω της βαθιάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε σήμερα το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ.

Πρόσχημα οι διαφορές στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ, ενδεικτικά τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 596.000 ανέργους, ενώ ο ΟΑΕΔ 1.100.000. Ο πρώτος λόγος είναι προφανής, να μην διαψευστεί το κυβερνητικό αφήγημα για την μείωση της ανεργίας.

Για την κυβέρνηση όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της και δεν υπηρετεί τις σκοπιμότητες της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και η άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού.

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι ο απώτερος σκοπός της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη λογική Πισσαρίδη ότι «οι άνεργοι ευθύνονται για τη ανεργία τους», είναι η απαξίωση του ΟΑΕΔ, η περικοπή των προγραμμάτων και επιδομάτων του, και ο προσανατολισμός του πακτωλού των πόρων της κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ στα ιδιωτικά συμφέροντα!

Εξάλλου, σήμερα ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ και της πολιτικής κατάρτισης με σχέδιο νόμου που θα θέσει αύριο σε διαβούλευση, για να συμπληρώσει τη νομοθετική αντεργατική και αντικοινωνική νομοθετική αντιμεταρρύθμιση του!

Την απάντηση θα την λάβει από τον κόσμο της εργασίας που ζει στην επισφάλεια, τους χιλιάδες ανέργους που είναι αόρατοι γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από την κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές και επιδιώκει την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μία προοδευτική διέξοδο και προοπτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ