Η αποκάλυψη της χρονιάς απο την WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που απέκτησαν κρυφά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ τις περασμένες δεκαετίες για να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός
Οι ΗΠΑ στέλνουν μέρος του σοβιετικού εξοπλισμού αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό καθώς προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal.

Τα συστήματα, τα οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι περιλαμβάνουν το SA-8 (σ.σ. 9K33 Osa κατά τους Ρώσους), είναι παλαιά και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ οι οποίες ήθελαν να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα τακτικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, μικρού ύψους, μικρού βεληνεκούς που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960 και κυκλοφόρησε το 1972. Το όνομα της έκδοσης για εξαγωγή είναι Romb.

Τα όπλα είναι γνωστά στον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος «κληρονόμησε» αυτόν τον τύπο εξοπλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών απέκτησαν έναν μικρό αριθμό σοβιετικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ώστε να μπορούν να εξεταστούν από ειδικούς των πληροφοριών των ΗΠΑ και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την WSJ, οι μυστικές προσπάθειες τράβηξαν την προσοχή του κοινού το 1994, όταν ένα αεροπλάνο μεταφοράς σοβιετικής κατασκευής παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι ΗΠΑ στη Λευκορωσία ως μέρος ενός μυστικού έργου με ανάδοχο του Πενταγώνου, που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Το S-300 – που ονομάζεται SA-10 από το ΝΑΤΟ – είναι ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας που προορίζεται να προστατεύει μεγάλες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Το SA-8 είναι ένα τακτικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, σχεδιασμένο να κινείται με επίγειες δυνάμεις και να παρέχει κάλυψη από αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ενώ το SA-8 έχει μικρότερη εμβέλεια, είναι πολύ κινητό και δυνητικά πιο εύκολο να κρυφτεί.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου έχουν φυλαχτεί στο Redstone στην Αλαμπάμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων».

Τουλάχιστον μερικά από αυτά που έστειλαν οι ΗΠΑ ήταν από αυτή τη βάση, είπαν αξιωματούχοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι αεροσκάφη C-17 πέταξαν πρόσφατα σε ένα κοντινό αεροδρόμιο στο Χάντσβιλ.

Το σύστημα S-300 από τη Λευκορωσία, ωστόσο, δεν ήταν μεταξύ των συστημάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με την WSJ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η παροχή πρόσθετης αεράμυνας θα επιτρέψει στην Ουκρανία να δημιουργήσει μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, καθώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, απέρριψαν τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να δημιουργήσει η Συμμαχία μια τέτοια ζώνη.

Ένα τέτοιο βήμα, υποστήριξαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του NATO και της Ρωσίας, κάτι που οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποφύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ