Πεθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικια 84 ετων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ, μετά απο μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

30D055E0 EF85 4812 9E64 6D85144FD7CF

Σύμφωνα με το CNN η εκλιπούσα υπερασπίστηκε την επέκταση του ΝΑΤΟ, πίεσε για την παρέμβαση της συμμαχίας στα Βαλκάνια για να σταματήσει τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις, προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την Μαντλίν Ολμπράιτ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Εκπομπή «60 Minutes» στο CBS τον Δεκέμβριο του 1996. Καλεσμένη η τότε Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Η δημοσιογράφος Λέσλι Σταλ τη ρωτά για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράκ που οδήγησαν ουσιαστικά σε λιμοκτονία:

«Ακούσαμε ότι μισό εκατομμύριο (500.000) παιδιά έχουν πεθάνει. Θέλω να πω, είναι περισσότερα παιδιά από όσα πέθαναν στη Χιροσίμα. Και ξέρετε, αξίζει το τίμημα;» Η Ολμπράιτ, δίνει τότε την περιβόητη απάντησή της: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά το τίμημα, πιστεύουμε ότι το τίμημα αξίζει τον κόπο».

Ήταν το πρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία μεταξύ του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που πυροδότησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μια εποχή που προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως «νέα τάξη πραγμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ