Πρωτοφανείς αντιδράσεις προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου με το «αντίο» στην «ανθρώπινη» Μαντλίν Ολμπράιτ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στα social media την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, που πέθανε … χθες σε ηλικία 84 ετών.

Ωστόσο, η ανάρτηση προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να… ξεχάσει τις ευθύνες της Ολμπράιτ για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς με τα χιλιάδες θύματα στη Γιουγκοσλαβία αλλά και τις κυνικές ατάκες της για τα νεκρά παιδιά στο Ιράκ.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα «πολύ ανθρώπινα στοιχεία της», τις «αξίες» της και τον αγώνα της «για εναν καλύτερο κόσμο»…

«Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο, που έβαζε πάντα τις αξίες πάνω από την πολιτική και αγωνιζόταν μέχρι τέλους για έναν καλύτερο κόσμο. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί της σε πολλές περιπτώσεις και να μοιραστώ τόσες πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Όχι μόνο ανακάλυψα τα πολύ ανθρώπινα στοιχεία της, αλλά και εκτίμησα πολύ την βαθιά κατανόηση των διεθνών σχέσεων που είχε. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον κόσμο, η σοφία της θα μας λείψει τρομερά» έγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κάτω από τη δημοσίευση οι ακόλουθοι του πρώην πρωθυπουργού αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας την ανάρτηση (στην καλύτερη περίπτωση) «άστοχη» ενώ πολλοί έκαναν λόγο για «ξέπλυμα» της εγκληματικής πολιτικής της Ολμπράιτ.

Η… «ανθρώπινη» Μαντλίν Ολμπράιτ

Στις 12 Μαΐου 1996, ως πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ολμπράιτ είχε δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «60 minutes», σχετικά με τις φονικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του λαού του Ιράκ, όπου ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Λέσλεϊ Σταλ: «Έχουμε ακούσει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν πεθάνει. Θέλω να πω, είναι περισσότερα παιδιά από όσα πέθαναν στη Χιροσίμα. Νομίζετε ότι αξίζει αυτό το τίμημα;» και η Ολμπράιτ απάντησε: «Πιστεύουμε ότι αξίζει».

Παράλληλα, η Ολμπράιτ ήταν ΥΠΕΞ όταν οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας για 78 μέρες, επιθέσεις που ξεκίνησαν σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου το 1999.

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε 90 διαφορετικά επεισόδια, ενώ το ΝΑΤΟ κατηγορήθηκε για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων.

Το 30% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ παιδιά ήταν και το 40% των τραυματιών. Οι ΝΑΤΟικές βόμβες κατέστρεψαν 480 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η UNICEF υπολόγισε ότι καταστράφηκε το 50% των σχολείων στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες αμάχων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «20 με 30 περιπτώσεις λαθών», που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών.

Η Ολμπράιτ είχε κατακριθεί επίσης για τη λεκτική επίθεση σε βάρος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παρουσία της στην Πράγα, στα τέλη Οκτώβρη 2012. Οι διαδηλωτές κατέκριναν τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και εκείνη τους απάντησε: «Αηδιαστικοί Σέρβοι, βγείτε έξω!», όπως καταγράφηκε σε σχετικό βίντεο που υπάρχει στο YouTube…

reportaznet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ