Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας: Το προφητικό παιδικό βιβλιο του Ευγενιου Τριβιζά εγινε επίκαιρο τωρα που καταργούνται οι τηγανητές πατάτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος να το φανταζόταν το 1995 οταν ο εθνικός μας συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Ευγενιος Τριβιζάς εξέδιδε το βιβλιο, Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας, θα ερχόταν κάποια στιγμή που η ιστορία που περιέγραφε θα αποκτούσε σάρκα και οστά.

Το συγκεκριμένο βιβλιο που εχει γίνει και παιδική παράσταση εχει αγαπηθεί που το ελληνικο κοινό και εχει σαν θεμα του την κοινωνία της Ζεχνα, οπου τα τελευταία 180 χρόνια, κυβερνάται από ρομπότ, με αρχηγό το Χολυβδότατο Ρομποτσίφ. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τον τρόπο ζωής των ρομπότ και να τρέφονται με υγρά μπαταρίας αντί με τα φαγητά που ξέρουμε.

65D66584 7AE8 4391 A09B DE2238160B56

585EF979 1AF8 4D35 B41C 1E7D6DCBFF98
Οι κόρες του Ρομποτσίφ θα ερωτευτούν δύο νεαρούς ανθρώπους που έχουν μάθει για την ύπαρξη των φυσικών τροφών από έναν πρώην μάγειρα μέλος της παράνομης οργάνωσης «Νοσταλγία».

Οι δύο ήρωες αναλαμβάνουν να εντοπίσουν την τελευταία πατάτα στη Ζέχνα για να μπορέσουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά στην ζωή τους την υπέροχη γεύση που έχουν οι τηγανητές πατάτες.

Η πράξη τους όμως αυτή θα αλλάξει τα πάντα.

Μια υποθεση που κουμπώνει άψογα στο σημερα οπου λόγω των ελλείψεων σε Ηλιέλαιο τα καταστηματα σκέφτονται να σταματήσουν τις τηγανητές πατατες……

ΤΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΤΟΥ Ε.ΤΡΙΒΙΖΑ μουσική: Κ. Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το τραγούδι είναι από την παράσταση που έδωσε η θεατρική ομάδα του συλλόγου δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων Ημαθίας στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, το Μάιο του 2007, με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας». Τα τραγούδια και τη μουσική του έργου έγραψαν η Εύα Ιεροπούλου (των ρομπότ) και ο Κώστας Ν. Γεωργίου (των ανθρώπων). Στο τραγούδι αυτό που μελοποίησε ο Κ.Ν.Γεωργίου, έχει κάνει επίσης ο ίδιος την ενορχήστρωση, παίζει όλα τα όργανα που ακούγονται και έχει κάνει και την ηχογράφηση. Τραγουδούν και παίζουν οι Γρηγόρης Ίτσκος και Παναγιώτης Ανδρεάδης.

Λίγα λόγια για το έργο

«… Εδώ και 180 χρόνια τα ρομπότ και άνθρωποι που εξελίχθηκαν σε ρομπότ πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Οι άνθρωποι δεν κοιμούνται, δε γεύονται, δεν ξεκουράζονται και γενικά δε χαίρονται τη ζωή. …»

Η τηγανητή πατάτα στο έργο είναι σύμβολο κάθε γλυκιάς στιγμής, ενός καλού αστείου, των αρωμάτων της φύσης, φυσικά της γεύσης μας, τελικά της ανθρωπιάς μας, που τείνει να χαθεί κάτω από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, όπου το τραγικό και η περιπέτεια εναλλάσσονται με τις τρυφερές ανθρώπινες στιγμές που οδηγούν πολλές φορές σε κωμικές καταστάσεις.
(από το πρόγραμμα της παράστασης)

Οι κίνδυνοι μεγάλοι ,
πολλές οι απειλές,
για να βρούμε τις πατάτες
τις τηγανητές!

Χώμα δε βλέπω πουθενά,
λάδι ούτε στάλα!
Μας λείπουν οι πατάτες
και τα υλικά τα άλλα!

Κι όμως έχουμε κουράγιο,
λιγούρα και ελπίδα
ότι κάποτε θα φάμε
τη διπλή μερίδα!

Εμπρός, λοιπόν, εμπρός!
Πάμε! Πάμε! Πάμε!
Έφτασε ο καιρός
πατάτες για να φάμε!

Κι αν προλάβετε, παιδιά,
στο διάλειμμα κρυφά
φάτε γρήγορα κι εσείς
μια μεγάλη τηγανιά!

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Σκηνοθεσία: Ιππολύτη Μπάρκα, Πόπη Κριθάρα, Γρηγόρης Ίτσκος.
Μουσική: Εύα Ιεροπούλου (ρομπότ)
Κώστας Ν. Γεωργίου (ανθρώπων)
Σκηνογραφία: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Κοστούμια: Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών 1ο ΤΕΕ_ΕΠΑΛ Βέροιας
υπεύθυνη Μαρία Μαχαίρα
Χορογραφίες: Χρύσα Σκούρα
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγγος
Κατασκευή σκηνικού: Εργαστήρι ΔΗΠΕΘΕ
Μακιγιάζ: Χατζοπούλου Κλειώ, Παπαδοπούλου Φωτεινή
Έπαιξαν οι: Κώστας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Πετρομελίδης, Χρύσα Σκούρα, Γιώτα Χατζοπούλου, Πόπη Κριθάρα, Θωμαή Αυγέρη, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Γρηγόρης Ίτσκος, Κατερίνα Ζιαμπούλη, Αθανασία Βλαχοπούλου, Κατερίνα Κουκουτέγου, Λεωνίδας Μουρατίδης, Μανώλης Δεληγιώργης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ