Με χειροποίητα όπλα πολέμησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ το 55-59

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ME ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΟ 55-59 ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ ΟΙ ΔΑΥΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ ΣΕ ΦΥΓΗ.

854C8A4F 973F 445A BF61 1D48D0305975

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.

Γράφει ο Μέγας αγωνιστής και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης στον Μικρό ήρωα της ΕΟΚΑ,  *Δημητράκη Δημητριάδη από Λάρνακα – Κίτιον, που τους κατακτητές με κοτρώνες πολεμούσε και έπεφτε ηρωϊκά μαχόμενος ….

*Δημητράκης Δημητριάδης 14 Μαρτίου 1956: Πολεμούσε τους Άγγλους και Τούρκους επικουρικούς με κοτρώνες …Πολυβολήθηκε από Άγγλο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά, ΑΠΑΓΧΟΝΙΖΟΥΝ τον μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έγραψε το ποίημα για τον μικρό Δημητράκη..


Πέτρα σε πέταγαν τα μικρά μου τα χέρια
σ’ ένοιωθα λευτεριά να ματώνεις στ’ αστέρια…
Κι έγινε ο Δημητράκης Δημητριάδης ο μικρότερος ήρωας του Αγώνα της ΕΟΚΑ .
Εκείνες τις ώρες, ένας άλλος μαθητής, δέκα χρόνια μεγαλύτερος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, από την Τσάδα της Πάφου έγραφε:


«Τα παιδιά στον Αγώνα
-Και συ σκλαβόπουλο, γιατί θλιμμένο στέκεις και θωρείς;
Μήπως να πολεμήσεις δεν μπορείς;
-Όπλο δεν έχω , Καπετάνιο.
-Να, τις κοτρώνες.
Αρκετές για σένα, τον μικρούλη.
Και αρπάζει ο ήρως ο μικρός,
ο πιο μικρότερος απ΄όλους,
κοτρώνες,
για να φέρει Λευτεριά. “

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΡΩΩΝ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 55-59. ΡΟΚΟΛΟΙ, ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΜΕ ΚΟΤΡΩΝΕΣ…  ΣΕΒΕΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ … ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΡΙΖΙ..

Z    Ναι, ηρωικά μάχονται τα Κυπραιόπουλλα Ελληνόπουλλα, μικροί Δαυίδες όλων των σχολείων και από τους γύρω δρόμους έχουν την υποστήριξη των μικρότερων μαθητών πόμπιρων και μαθητριών, που με σφενδόνες με σιδερένιες μπίλιες και σβώλουςκτυπούν τους πάνοπλους κατακτητές πισώπλατα και τους νικούν…Δαυίδ κατά Γολιάθ…

2Q==Και ….τους τρέπουν σε άτακτο φυγή τους θρασύδειλους κατακτητές Άγγλους και Τούρκους πραιτωριανούς….

Όχι, αδελφοί Έλληνες, τα πιο κάτω δεν είναι παιδικά παιγνίδια. Είναι τα πρώτα χειροποίητα όπλα «καριοφίλια» της ΕΟΚΑ 55-59….Ούτε σφαίρα από τις αποθήκες του Ελληνικού στρατού δεν απεστάλη…, κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα….
Μπορεί η ΕΟΚΑ τότε, να μην είχε επαρκή οπλισμό…οι αγωνιστές όμως μετουσιώθηκαν, σε Λεωνίδες, Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Μακρυγιάννηδες και οι γυναίκες αγωνίστριες σε Μπουμπουλίνες…Είχαν ψυχή, είχαν καρδιά, ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ….

Το πιο πρωτόγονο χειροποίητο όπλο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ


2Q==
2Q==
Ο αρχικός οπλισμός της ΕΟΚΑ είχε συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και ήταν υλικό που ανήκε πιο πριν στην οργάνωση Χ που είχε ιδρύσει εκεί ο Γρίβας. Στάλθηκε στην Κύπρο με δυο θαλάσσιες αποστολές, από τις οποίες παρελήφθη η πρώτη τον Μάρτη του 1954, ενώ η δεύτερη χάθηκε με τη σύλληψη του ιστιοφόρου «Άγιος Γεώργιος» στις 25.1.1955 από τους Βρετανούς. Αργότερα στάλθηκαν, πάλι από την Ελλάδα, μικρές ποσότητες πολεμικού υλικού. Στις 22.1.1956 η ΕΟΚΑ κατέσχε περί τα 800 κυνηγετικά όπλα από πολίτες. Παράλληλα η ΕΟΚΑ οργάνωσε εργαστήρια κατασκευής πολεμικού υλικού (κυρίως βομβών διαφόρων τύπων με υλικά τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά) που λειτούργησαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου, ενώ άλλα εργαστήρια ειδικεύτηκαν στην επιδιόρθωση οπλισμού.                   ( Σημειώνω τιμής ένεκεν ότι οι αδελφοί μηχανολόγοι Βασίλειος Αντωνάς ( Πατέρας μου) και Λοϊζος Αντωνάς ( Θείος μου) ήταν από τους πρώτους, που κατασκεύασαν χειροποίητα Στεν, πιστόλια, χειροβομβίδες, στο μηχανουργείου του επίσης θείου Μιλτή στην Λάρνακα.  Εμείς με καταδρομικές ενέργειες κλέβαμε άξονες τιμονιών από μάντρες αυτοκινήτων, που ήταν κατάλληλες για τις κάννες των όπλων 9mm. Ο τρίτος  αδελφός Χριστάκης Αντωνάς, ο οποίος διατηρούσε εργοστάσιο στο Κάτω Βαρώσι δίπλα στην εκκλησία Χρυσοσπηλιώτισσα, χρησιμοποίησε τα μηχανήματα του επίσης για κατασκευή οπλισμού της ΕΟΚΑ και με την βόηθεια της αγωνίστριας κόρης τους Νίκης και του γιού του Αντώνη, τα διοχέτευε  στους αγωνιστές. Ο  ξάδελφος Σωτήρης Αγγελή από Λάρνακα επίσης κατασκεύαζε αυτοσχέδιες βόμβες εξ  ου και το παρατσούκλι του Μπόμπατζης κ.ά.)

Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο η ΕΟΚΑ εξασφάλιζε όπλα ήταν οι επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και από νεκρούς Άγγλους στρατιώτες. πολεμικό υλικό.
Σημειώνεται τιμής ένεκεν, ότι με την αρωγή του ηρωϊκού τομεάρχη της ΕΟΚΑ Ρένου Κυριακίδη, των δικηγόρων αδελφών Λοϊζίδη και άλλων αγωνιστών και με συμπαραστάτη τον Κώστα Μπαντουβά (τ. βουλευτή και υπουργό.) της οικογένειας των ηρωϊκων Κρητικών καπεταναίων Μπαντουβάδων, μαζεύτηκε πολύ μεγάλο μέρος οπλισμού το οποίο προσέφεραν δωρεάν αδελφοί Κρητικοί….Επίσης ένδοξοι αξιωματικοί όπως π.χ. οι φίλτατοι μου αείμνηστοι στρατηγοί ε.α., Παναγιώτης Θανάσουλας, ο Γεώργιος Καρούσος κ.ά. βοήθησαν τα μέγιστα στην συλλογή οπλισμού. ( Αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους πιο πάνω, που σε δύσκολες στιγμές της οικoγένειας μου και εμού προσωπικά στάθηκαν βράχοι ακλόνητοι δίπλα μας.)

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.

Z

ΔΗΜΟΦΙΛΗ