Πληρώνει ο κοσμάκης χρυσάφι το ρεύμα και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες φεσώνουν τους δήμους και δεν αποδιδουν τα λεφτά απο τα δημοτικα τέλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πολίτες εχουν πληρώσει τα δημοτικά τέλη αλλα η εταιρία ακόμη να δώσει τα λεφτά στο δημο. Πόσο ύψους 305.500 ευρώ από δημοτικά τέλη τα οποία εισέπραξε μεν αλλά δεν απέδωσε ποτέ, διεκδικεί ο δήμος Καλλιθέας από ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την ίδια εταιρεία, ο δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει μήνυση για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών εις βάρος των δημοτών.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Καλλιθέα, με εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση του ο δήμος Καλλιθέας προς την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ζητά να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά ύψους 305.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλος ακίνητης περιουσίας για το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το εξώδικο απεστάλη, ύστερα από απόφαση του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου για να αντιμετωπιστεί η παρελκυστική αλλά και παράνομη τακτική της καθυστέρησης καταβολής των εισπραχθέντων ποσών.Σε αντίθετη περίπτωση, ο δήμος Καλλιθέας δηλώνει πως θα αναγκαστεί να προβεί σε υποβολή έγκλησης κατά της εταιρείας και θα διεκδικήσει κάθε οφειλόμενο ποσό πλέον των νόμιμων τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ανάλογη τακτική, οδήγησε στην ποινική δίωξη και καταδίκη των νόμιμων εκπροσώπων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ο δήμος Καλλιθέας εισέπραξε έντοκα τα οφειλόμενα ποσά τα οποία ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ.

Πληρώνουμε το ακριβότερο Ρεύμα με εντολή Μητσοτάκη – Δεν θα το δεις σε κανένα ΜΜΕ

του Αυγερινού Χατζηχρυσού*

Μπορεί να πληρώνουμε το ακριβότερο Ρεύμα στην Ευρώπη στον κόσμο, αλλά τουλάχιστον έχουμε Άριστους να μας κυβερνούν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραπονεθείτε ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό του Ρεύματος, τουλάχιστον να νιώσετε υπερήφανοι ότι η Ελλάδα έχει στην διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας στα Βαλκάνια, αλλά και στις σχετικές ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη.

Αυτούς τους διοικητές τους πληρώνουμε με 1.000 ευρώ την μέρα, δηλαδή όσο 2 μηνιάτικα βασικού μισθού. Για να καταλάβετε την εικόνα μεγέθους, πριν το 2019, όλα τα μαζί τα διευθυντικά στελέχη και ο διοικητής της ΔΕΗ μας στοίχιζαν 214.768,86 ευρώ, ενώ σήμερα τόσος είναι ο ετήσιος μισθός του κάθε  στελέχους ξεχωριστά, με επιπλέον αυτοκίνητο, σοφέρ, ταξίδια και άλλα προνόμια!

Τουλάχιστον έκαναν καλύτερη δουλειά από τους προηγούμενους; Κοιτώντας τον λογαριασμό σας, δεν χρειάζεται να απαντήσουμε. Η εταιρία αύξησε τα έσοδα της, τόσο που και στην ΔΕΗ (4/6) και στον ΔΕΔΔΗΕ (16/12) δόθηκαν επιπλέον μπόνους ακόμη +/-100.000 ευρώ στο κάθε διευθυντή.

Δεν θα στο πουν σε κανένα ΜΜΕ

Πως όμως αυξάνουν την τιμή του Ρεύματος χωρίς να αντιδρούν οι πολίτες;

Πρώτον, κατηγορούμε την διεθνή τιμή του Φυσικού Αερίου. Ναι πράγματι αυτό εξυπηρετεί, αλλά αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες περισσότερο από το φυσικό αέριο, οι οποίες είναι και πάλι φθηνότερες από την Ελλάδα που έχει και άλλες πηγές, όπως τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά.

Δεύτερον, κατηγορούμε τον φθηνό λιγνίτη, ότι είναι πολύ ακριβός και αν και τον παράγουμε στην Ελλάδα, δεν μειώνει τις τιμές. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ενώ λοιπόν σε όλες τις χώρες προσπαθούν να βάλουν στο δίκτυο πιο φθηνές πρώτες ύλες, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση κάτι που φαίνεται γιατί είναι φθηνότεροι από εμάς, στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς το αντίθετο (έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει γαρ) και αυξάνει την παραγωγή στην πιο ακριβή μέθοδο.

Για παράδειγμα μια τυχαία μέρα (21/12) η Γερμανία έβγαλε 42% ρεύμα από Άνθρακα (πιο ρυπογόνο από τον λιγνίτη) η χώρα πρότυπο πράσινης ενέργειας Δανία 31%, η φθηνότερη στην Ευρώπη Πολωνία 80% και η Ελλάδα του επιτελικού κράτους 12% Λιγνίτη, υδροηλεκτρικά (σχεδόν δωρεάν) 25% και φυσικό αέριο στο αστρονομικό 54% (!).

 

Η φούσκα των τιμών

Η Αγορά στην Ελλάδα, από την εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου είναι στρεβλή και έχουμε το σωστό μίγμα για κερδοσκοπία. Οι τιμές των προϊόντων (και ενέργειας) δεν διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από τα δελτία ειδήσεων, μια κακοκαιρία, και funds ζητάνε από τους πολίτες 1.000 φορές το κόστος παραγωγής για τους πουλήσουν ρεύμα.

Όμως η ΔΕΗ έχει υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με σχεδόν δωρεάν ρεύμα και φθηνά λιγνιτικά, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι βιομήχανοι, η ΝΔ έθεσε σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου οι τιμές δεν καθορίζονται από το κόστος/κέρδος, αλλά από την κερδοσκοπία. Αλλά… επειδή και πάλι η ΔΕΗ ήταν φθηνότερη, ο νέος υπουργός , έβαλε και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αναγκάσει την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να μπει και αυτή στην αναπροσαρμογή (δηλαδή την σύνδεση της λιανικής τιμής που πληρώνουμε με τις διακυμάνσεις της χονδρικής) και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι στους λογαριασμούς που ανοίξαμε τον Οκτώβριο.

Δηλαδή το ρεύμα πλέον οι Έλληνες δεν το πληρώνουν σύμφωνα με το κόστος που παράγεται μόνον, αλλά από το κέρδος που απαιτούν οι κερδοσκόποι.

Και δεν έχει τέλος

Στις 9 το πρωί της 16/12/2021 για πρώτη φορά οι παραγωγοί ζήτησαν τιμή 400€/MWh και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τιμή εκτοξεύθηκε στα 425€/MWh! Δηλαδή ότι γίνεται σε κάθε Χρηματιστήριο, στόχος είναι το κέρδος και όχι το κοινωνικό αγαθό. Και μαντέψτε, αυτό θα το δείτε στον λογαριασμό του Φεβρουαρίου. Γι αυτό η κυβέρνηση υποσχέθηκε αύξηση μισθού το… καλοκαίρι.

Όχι.. δεν έχει τέλος

Και όμως, ενώ όπως αποδεικνύεται η υπερκοστολόγηση του ρεύματος στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την ακρίβεια, αλλά με κερδοσκοπικά παιχνίδια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει την κερδοσκοπία, τουλάχιστον στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά βρήκε και τρόπο να την Χρηματοδοτήσει!

Έτσι αντί να πιέσει τους βιομήχανους να μειώσουν τις τιμές, πήρε λεφτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τους φόρους μας, 400 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο, με την μορφή “επιδόματος” ώστε να πληρώσει τις βιομηχανίες που κερδοσκοπούν!

Εθνική Ανεξαρτησία 

Τελικά οι καλοπληρωμένοι Άριστοι από την ελεύθερη αγορά και το ρεύμα ακρίβυναν και η Ελλάδα είναι διαρκώς σε μόνιμο black out, το καλοκαίρι γιατί κάνει πολύ ζέστη και ανοίγουμε το air condition και τον χειμώνα γιατί πέφτει λίγο χιονάκι και θέλουμε να ζεσταθούμε.

*blogger

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ξεκίνησε στην αρχή του έτους από τα 52 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά μέχρι τον Ιούλιο είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 101 ευρώ, και σε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδεχόταν το πρόβλημα και δεν συζητούσε οποιαδήποτε παρέμβαση, αλλά έκανε και πλάτες στη ΔΕΗ, αφού είχε επιβάλει αύξηση 19% στα τιμολόγια από το 2020, να ακολουθήσει και εκείνη το παράδειγμα των ιδιωτών παρόχων και να ζητήσει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ενεργοποιήσει κι αυτή ρήτρα αναπροσαρμογής, να συνδέσει δηλαδή τη λιανική με τη χονδρική τιμή ρεύματος, καθιστώντας τους καταναλωτές έρμαια των διακυμάνσεων στο ενεργειακό «καζίνο».

Κλείνουμε τις μονάδες μας για να αγοράζουμε ρεύμα από Ιδιώτες που θέλουν υπερκέρδη και μετά τους δίνουμε και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δήθεν “για να βοηθήσουμε τα νοικοκοιριά” αντί να σταματήσουμε την κερδοσκοπία.

Οι Λιγνιτικές Μονάδες είναι απαραίτητες

Σύμφωνα με το Σενάριο Εξέλιξης του Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής (ΕΣΕΚ) της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ (Πίνακες 1 & 2), θα ενταχθούν στο Σύστημα το χρονικό διάστημα 2020 έως 2028: 1 μονάδα λιγνίτη 660 MW, 4 μονάδες Φυσικού Αερίου συνολικής ισχύος 3.121 MW (με τον μετασχηματισμό της μονάδας Πτολεμαΐδα V) και 5 μονάδες ΥΗΕ συνολικής ισχύος 952 MW. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα θα αποσυρθούν 15 μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 4.564 MW, εξ ων έχουν ήδη αποσυρθεί οι μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου (6 μονάδες) συνολικής ισχύος 1.648 MW. Ήτοι, το 2028 θα αποσυρθεί και η τελευταία μονάδα λιγνίτη εκτός εάν μεταβληθεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα.

Η κάλυψη των αναγκών της χώρας μέχρι το 2028 προβλέπεται κατά βάση από ΑΠΕ σύμφωνα με το γράφημα 3.

cea0ceb9cebd03

Λόγω της τεράστιας σημασίας που έχουν τόσο η υπερκάλυψη των μελλοντικών αναγκών της χώρας όσο και η εξασφάλιση της ασφάλειας του συστήματος, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά τα παραπάνω στοιχεία καθώς και τις οικονομικές πτυχές του σεναρίου που αποτελεί και κυβερνητική σχεδίαση.

Για να έχουμε μια ακριβή εικόνα της σημερινής παραγωγής και τις επί μέρους πηγές παρατίθενται οι Πίνακες 4 και 5. Βλέπουμε τη σημαντική συμμετοχή από εγχώριες πηγές, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, που ανέρχεται στο μέγιστο σε 25%+11%=36%.

cea0ceb9cebd04 05

Ως προς την ένταξη νέων μονάδων υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση εάν θα είναι έτοιμη η μονάδα Φ.Α. CCGT2 (825 MW). Ως προς τα ΥΗΕ Μεσοχώρας και Μετσοβίτικου που καθυστερούν επί δεκαετίες – λόγω του αποτελεσματικού κράτους μας – είναι αβέβαιο πότε θα ξεκινήσουν παραγωγή, τα δε Αυλάκι και Νέα Άντληση είναι ακόμη στα χαρτιά. Ήτοι υφίσταται για τα επόμενα χρόνια μια υστέρηση 2.437 MW, η οποία είναι αδύνατο να καλυφθεί παρά μόνο με τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες Αγίου Δημητρίου I, II, III, IV, Μεγαλόπολης IV και την Πτολεμαΐδα V, η οποία πρέπει να παραμείνει λιγνιτική.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην απόλυτη εξασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος. Τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά εξαρτώνται από τον καιρό. Σε περίπτωση άπνοιας δεν υπάρχει ηλεκτροπαραγωγή από ανεμογεννήτριες καθώς επίσης σε περίπτωση συννεφιάς, όπως άλλωστε και τη νύχτα, δεν υπάρχει παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Πως θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις;  Ήδη ζήσαμε δύο ακραίες καιρικές συνθήκες: Τον χειμώνα με την «Μήδεια» και πριν από ένα μήνα με τον καύσωνα. Αν δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες θα είχαμε την απόλυτη καταστροφή!

Να σημειώσουμε ότι η κάλυψη της ζήτησης έγινε με περιορισμό της κατανάλωσης (μείωση λειτουργίας βιομηχανιών – έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης).

Το μειονέκτημα αυτό των ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να μειωθεί με την αποθήκευση ενέργειας. Η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν γνωρίζουμε την δυνατότητα αποθήκευσης για κάποιο σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και το κόστος της αποθήκευσης το οποίο βεβαίως πρέπει να αναλάβουν οι παραγωγοί των ΑΠΕ.

Και επ’ ευκαιρία πρέπει να λήξουν παλαιές συμβάσεις με υπερβολικές τιμές 200-300 €/MWh. Αρκετά τους πληρώσαμε.

Με απορία παρατηρήσαμε την ένταση και την επιμονή του κ. Πρωθυπουργού στην υπεράσπιση των ανεμογεννητριών. Όλα στη ζωή έχουν συν και πλην. Δεν μπορούσαν λοιπόν να εξαιρεθούν οι ανεμογεννήτριες. Λοιπόν ψυχραιμία, εκτίμηση και επανεκτίμηση. Λεπτομερής ανάλυση αυτή τη στιγμή παρέλκει.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής το ζούμε και το έχουμε εμπεδώσει όλοι. Δεν είναι όμως τεκμηριωμένα τόσο τα αίτια, όσο και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν γενικότερα και αν αρκεί μόνο η μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας. Είναι απαραίτητη μία παγκόσμια μελέτη και μία παγκόσμια απόφαση που να περιέχει πολλά απαραίτητα μέτρα (μείωση κατανάλωσης π.χ. πλαστικών, μείωση βιομηχανικών ρυπαντών, αποφυγή πυρκαγιών κλπ).

Θεωρούμε όμως υπερβολική και χωρίς ιδιαίτερη παγκόσμια συνεισφορά την υψηλή κοστολόγηση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα μία λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα επιβαρύνεται με 70 €/ΜWh. Η τιμή αυτή είναι υπερβολική και οδηγεί το τελικό κόστος σε 35 €/MWh (κόστος λιγνιτικής μονάδας) + 70 €/MWh (κόστος ρύπων)  = 105 €/MWh. Αντίστοιχα στις μονάδες Φ.Α. είναι 55 + 20 = 75 €/MWh. Στο γράφημα 6 αποτυπώνεται η σταδιακή αύξηση του τέλους για τους ρύπους.

cea0ceb9cebd06

Επιπρόσθετα γεννάται το ερώτημα: Τι νόημα έχει η υπερβολική επιβάρυνση όταν χώρες εκτός ΕΕ δεν έχουν αυτή την επιβάρυνση; Και γιατί να κλείσουμε εμείς τις μονάδες μας για να αγοράζουμε ρεύμα από τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία), που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες και να το πληρώνουμε πανάκριβα; Χαρακτηριστική περίπτωση της λιγνιτικής μονάδας REK BITOLA των Σκοπίων, περίπου 15 χλμ από τα σύνορα. Και δεν πληρώνουν τέλη ρύπων και μας την πουλάνε πανάκριβα και επειδή συνήθως φυσάει βοριάς μας στέλνουν τους ρύπους και τη σκόνη καθώς τα φίλτρα της είναι πεπαλαιωμένα!!!

Τελευταία πληροφορούμεθα ότι η ΕΕ αποφάσισε ότι από το 2026 θα επιβάλει ένα «τέλος συμψηφισμού» για συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη! Και μέχρι το 2026 τι θα γίνει; Θα μπορέσει το πολύπλοκο σύστημα συμψηφισμού να εφαρμοστεί από το 2026; Πολύ αμφιβάλλουμε. Και γιατί μόνο σε ορισμένα προϊόντα;

Ήτοι συμπερασματικά: Οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να παραμείνουν μέχρι τον οριακό τεχνικά χρόνο λειτουργίας τους. Και ίσως χρειαστεί και άλλη λιγνιτική μονάδα, όπως έκανε η Γερμανία, έστω και αν η σκέψη αυτή εκπλήσσει!

Πάντως η ΕΕ οφείλει να μειώσει λογικά τα τέλη. Άλλως επιβαρύνει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.

Οι μονάδες Φ.Α. έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Είναι γρήγορες στην κατασκευή τους, πιο αποδοτικές και πιο οικονομικές. Το κόστος παραγωγής τους ανέρχεται σε 55 €/MWh συν 20 €/MWh το τέλος εκπομπών, ήτοι 75 €/MWh. Το μειονέκτημά τους είναι ότι παράγουν με καύσιμο που είναι εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενο. Ήτοι εξαρτάται αποκλειστικά από τις διεθνείς τιμές, οι οποίες προβλέπονται αυξανόμενες. Στον Πίνακα 7 φαίνονται οι πηγές προμήθειας του φυσικού αερίου.

cea0ceb9cebd07

Βλέπουμε ότι το 47% (!) είναι Ρωσικό Αέριο που εισάγεται στο σταθμό Σιδηροκάστρου.  Μέχρι προ ολίγου το αέριο διοχετευόταν μέσω του Ρωσικού Αγωγού που διέρχεται από Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Τώρα όμως όλη η ποσότητα προέρχεται από τον TurkStream μέσω Βουλγαρίας. Βλέπετε, σιωπηλά και αποφασιστικά η γειτονική Βουλγαρία κατασκεύασε αγωγούς 600 περίπου χλμ. και συνέδεσε τον TurkStream στα δίκτυά της και σε νέα προς Σερβία! Και αν οι «φίλοι» Τούρκοι, που ελέγχουν την προμήθεια του 70% της εισαγόμενης ποσότητας αερίου μας εκβιάσουν ή διακόψουν την παροχή, τι θα κάνουμε; Έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια; Πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο FSRU Αλεξανδρούπολης του Κοπελούζου (έβαλε μέσα και τους Σκοπιανούς με 10%) και θα είναι τότε ανταγωνιστικός; Πιθανώς να πρέπει να ενισχυθεί η Ρεβυθούσα με μία πρόσθετη μονάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ