Κι όμως, η Τζωρτζίνα θα μπορούσε να είχε σωθεί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος


Φίλες και φίλοι καλημέρα

Όταν ακόμα και οι δημοσκόποι μας ενημερώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάρει την κατηφόρα, σημαίνει ότι πράγματα παραείναι δύσκολα για αυτούς που τόσο καιρό χασκογελούσαν ενώ τα προβλήματα αυξάνονταν.

Η έρευνα άλλωστε για την ενέργεια και για τα πολλά που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση εάν δεν ήταν τόσο δεσμευμένη στο λόμπι του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου που έχουμε στο αυριανό Documento δείχνει ότι ο δρόμος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για «ειδικό καθεστώς στην τιμολόγηση του ρεύματος» ήταν ανοιχτός, αλλά βέβαια μόνο για όσους ήθελαν να τον ακολουθήσουν.

Και η αδυναμία της μέσης οικογένειας να πληρώσει τους λογαριασμούς και να γεμίσει το καλάθι του σούπερ μάρκετ και της λαϊκής όπως το γέμιζε μέχρι πρότινος, είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που καταγράφεται (κάπως…) στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό που μετράει δηλαδή είναι αυτά που καταγράφονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: 6 στους 10 εργαζόμενους περιόρισαν τα ψώνια, 7 στους 10 «έκλεισαν» τη θέρμανση και 8 στους 10 δεν βγαίνουν πια να πιουν ένα καφέ. Και δεν φταίει για αυτά ο πόλεμος, καθώς (παρά τα όσα «αποτύπωναν» οι δημοσκοπήσεις και όσα σχολίαζαν τα πετσωμένα ΜΜΕ) αυτή η τάση υπάρχει εδώ και καιρό. Ο πόλεμος επιτείνει όμως δραματικά αυτά τα προβλήματα και δείχνει πόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν έχει τη διακυβέρνηση ένας ακραία ιδιοτελής νεοφιλελεύθερος θίασος σαν την κομπανία του Μητσοτάκη.

Αν όλα αυτά συνιστούν το θέμα της περιόδου και το πολιτικό πρόβλημα της συγκυρίας, το θέμα της εβδομάδας όμως, δεν μπορεί –όπως αντιλαμβάνεστε- να είναι άλλο από την τραγωδία της Πάτρας, τους θανάτους των τριών κοριτσιών και τη δίωξη της μητέρας τους για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.

Μεταξύ φρίκης, όχλου και τηλε-ενόρκωνλοιπόν, όπως είναι ο βασικός τίτλος του Documento που θα είναι αύριο πρωί στα περίπτερα. Για να φωτίσουμε αυτά που πολλοί άλλοι αφήνουν στο σκοτάδι, υποδαυλίζοντας μεσαιωνικές αντιδράσεις.

Μιλάμε λοιπόν για ευθύνες. Γιατί αν οι αρμόδιοι είχαν λειτουργήσει ως όφειλαν, ίσως σήμερα η Τζωρτζίνα να βρισκόταν στη ζωή, καθώς έρχονται στο φως σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις υπηρεσιών και προσώπων που δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι γιατροί συζητούσαν πως «κάτι δεν πάει καλά» αλλά κανείς δεν ειδοποίησε την αστυνομία, εξηγώντας τι κατά τη γνώμη τους «μυρίζει». Επιπλέον έγιναν λάθη στις εκτιμήσεις των ευρημάτων ή στη διαδικασία μετά τους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών.

Μιλάμε επίσης –και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων- για όσους ουρλιάζουν, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να λιντσάρουν, αλλά όχι να βοηθήσουν ή να διεκδικήσουν. Και, βέβαια για τα ΜΜΕ που πουλάνε θάνατοκαι αντιμετωπίζουν ανθρωποφαγικά την υπόθεση συμβάλλοντας καθοριστικά στη γέννηση αυτού του όχλου, που «έρχεται» από τον Μεσαίωνα, κραδαίνοντας αντί για πυρσούς… κινητά.

Μιλάμε και με τους κατοίκους της γειτονιάς των αδικοχαμένων παιδιών, στην Πάτρα, και παρουσιάζουμε και τα δυο πρόσωπα της πόλης: Από τη μια θλίψη για τα χαμένα παιδιά και από την άλλη ο άγριος προπηλακισμός της φερόμενης ως δράστιδας και της οικογένειάς της από το συγκεντρωμένο πλήθος, που αν μπορούσε θα έστηνε επιτόπου λαιμητόμους.

Τελικά καταθέτουμε μια ριζικά διαφορετική άποψη από αυτήν της πλειονότητας των ΜΜΕ, με πολλά στοιχεία και ξεκάθαρη ματιά και νομίζουμε ότι θα το εκτιμήσατε.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Να προσέχετε!

Βαγγέλης

DOCUMENTO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ