Κίνηση ΜΑΤ του δισεκατομμυριούχου Elon Musk που αγόρασε μεγαλο κομματι του twitter

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παθητικό μερίδιο» 9,2% στο Twitter πήρε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk, σύμφωνα με υποχρεωτική ενημέρωση στις χρηματιστηριακές αρχές και όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη γνωστοποίηση της είδησης, η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο περίπου 26% στις συναλλαγές. Ο Musk κατέχει 73.486.938 μετοχές του Twitter, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9,2% της εταιρείας, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το μερίδιο αξίζει περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τιμή κλεισίματος του Twitter την Παρασκευή. Με την κίνησή του αυτή ο Elon Musk γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές του Twitter.

Το μερίδιο του (ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με αξία άνω των 200 δισ.) στο Twitter θεωρείται παθητική επένδυση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής που θέλει να ελαχιστοποιήσει την αγορά και την πώληση των μετοχών του.

Σημειώνεται πως ο Elon Musk, είναι πολύ ενεργός χρήστης στο Twitter έχοντας περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους, εκ των οποίων πολλοί από αυτούς κατά καιρούς αναμένουν τις παρεμβάσεις του για την πορεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων η οποία ουκ ολίγες φορές έχει ανταποκριθεί στα tweets του.

Στα τέλη Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος της Silicon Valley δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Musk απάντησε στην ερώτηση ενός χρήστη του Twitter για το αν θα σκεφτόταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που θα αποτελείται από έναν αλγόριθμο ανοιχτού κώδικα και έναν αλγόριθμο που θα έδινε προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου και όπου η προπαγάνδα θα ήταν ελάχιστη.

Πρόσφατα μάλιστα έκανε μια «δημοσκόπηση», ρωτώντας τους αν η εταιρεία τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Αφού πάνω από το 70% απάντησε όχι, ρώτησε αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα και είπε ότι σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει τη δική του πλατφόρμα.

Η Twitter Inc. δήλωσε ότι θα διορίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla Inc., Elon Musk, στο διοικητικό της συμβούλιο, φέρνοντας ουσιαστικά τον δισεκατομμυριούχο agitator των social media στο μαντρί.

Ο κ. Musk αποκάλυψε τη Δευτέρα τη κατοχή μεριδίου 9,2% της εταιρείας, καθιστώντας τον μεγαλύτερο μέτοχό της. Υπήρξε ένας από τους πιο δυνατούς επικριτές του και επιτέθηκε στην πλατφόρμα για λόγους ελευθερίας του λόγου. Η συχνή, πολύχρωμη χρήση του Twitter τον έφερε επίσης αντιμέτωπο με περιστασιακά νομικά προβλήματα.

Οι μετοχές του Twitter εκτινάχθηκαν πάνω από 27% τη Δευτέρα, αφού αποκαλύφθηκε η θέση του κ. Musk στην εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε συνομιλίες με τον κ. Musk για αρκετές εβδομάδες.

«Είναι τόσο παθιασμένος πιστός όσο και έντονος επικριτής της υπηρεσίας που είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στο @Twitter και στην αίθουσα συνεδριάσεων, για να μας κάνει πιο δυνατούς μακροπρόθεσμα. Καλώς ήρθες Elon !» Ο κ. Agrawal έγραψε στο Twitter.

Ο κ. Musk έγραψε στο Twitter: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το συμβούλιο της Parag & Twitter για να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις στο Twitter τους επόμενους μήνες!».

Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του κ. Musk έχει οριστεί για δύο χρόνια. Όσο παραμένει διευθυντής, δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με μια κατάθεση τίτλων. Ενώ ούτε το Twitter ούτε ο κ. Musk θα σχολίαζαν αυτό το ανώτατο όριο, ο νόμος στο Ντέλαγουερ – το νόμιμο σπίτι του Twitter – δυσκολεύει έναν επενδυτή που κατέχει περισσότερο από 15% να ξεκινήσει μια εχθρική προσφορά για μια εταιρεία, παρέχοντας στη διοίκηση ένα μέτριο μέτρο προστασίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX έχει χρησιμοποιήσει την υπηρεσία εδώ και χρόνια για να γνωμοδοτήσει για τα πάντα, από κρυπτονομίσματα έως την ελεύθερη έκφραση. Αυτό ανοίγει μια πιθανή περιοχή έντασης μεταξύ της εταιρείας και του κ. Musk σχετικά με τη συγκράτηση του περιεχομένου, είπαν οι αναλυτές.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναστείλει ορισμένους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Trump το 2021, για σχόλια που έγιναν στην πλατφόρμα και τοποθέτησε ετικέτες σε αναρτήσεις για να σταματήσει αυτό που λέει ότι είναι διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο κ. Musk έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «a free speech absolutist».

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Musk είπε ότι θα μπλοκάρει μόνο ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές από τη δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου που παρέχει η διαστημική εταιρεία του «με την απειλή όπλου». Το σχόλιο ήρθε τη στιγμή που πολλές δυτικές εταιρείες έθεσαν όρια στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο κ. Musk ανέβασε μια δημοσκόπηση στο Twitter, λέγοντας: «Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία. Πιστεύετε ότι το Twitter τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή;» Πάνω από το 70% των περίπου δύο εκατομμυρίων λογαριασμών που ψήφισαν είπαν όχι.

Κατά την προσγείωση σε μια θέση ισχύος ο κ. Musk θα είναι σε θέση «να κλωτσήσει πραγματικά τη βρωμιά», είπε ο αναλυτής της AB Bernstein Mark Shmulik. «Μετακινήθηκε από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Στην πραγματικότητα, μάλλον είναι ο οδηγός».

Με πληροφορίες απο το kourdistoportocali.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ