Εκτός ηγεσίας της Ασφάλειας Αττικής οι Τζεφέρης, Παναγιωτόπουλος, Μάγγας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση της αποστρατείας του Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου ΕΛ.ΑΣ, Πέτρου Τζεφέρη άφησε άφωνους σχεδόν άπαντες στην Αστυνομία.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Το «βυζαντικό παρασκήνιο» των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ, πριν καν ανακοινωθεί ο νέος Αρχηγός, διέρρεε για τον Πέτρο Τζεφέρη ότι θα αποστρατευθεί.

Αν και όλα έδειχναν από τις αρχές Ιανουαρίου 2022 ότι ο Πέτρος Τζεφέρης δεν θα ήταν ο διάδοχος του Μιχάλη Καραμαλάκη, ο ίδιος περίμενε στωικά τις κρίσεις προσηλωμένος στα καθήκοντα του.

Το όνομα του Πέτρου Τζεφέρη έπαιζε δυνατά και ανάμεσα στους επόμενους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ ακριβώς επειδή όλοι, και οι εχθροί και οι φίλοι – ελάχιστοι εχθροί και πάρα πολύ φίλοι – στην Αστυνομία αναγνωρίζουν την αξία του και το έργο του.

Πάντως, κανείς δεν περίμενε όχι μόνο να τον αποστρατεύσουν, πολλώ δε μάλλον να μην προαχθεί σε Αντιστράτηγο, αλλά ουδείς ανέμενε να ξηλώσουν όλη την ηγεσία στην Ασφάλεια Αττικής έπειτα μάλιστα από μια πολύ μεγάλη σειρά αστυνομικών επιτυχιών και εξιχνιάσεων πολύκροτων εγκλημάτων.

Από τους πιό επιτυχημένους διευθυντές της Ασφάλειας Αττικής τα τελευταία 20 χρόνια, αποστρατεύθηκε χωρίς κανείς από την ΕΛ.ΑΣ να δώσει μια αρκούντως ικανοποιητική απάντηση για την αποστρατεία του, ενώ όλοι μαρτυρούν ότι εξαιτίας ιδιαιτέρων ικανοτήτων, ευρύτατου φάσματος γνώσεων και τεράστιας εμπειρίας είχε ακόμα πάρα πολλά να δώσει και στην Αστυνομία και στην κοινωνία.

Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων στην Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ήταν Συντονιστής της μεγαλύτερης αντιτρομοκρατικής άσκησης που έγινε ποτέ στον ελληνικό χώρο.

Καλός αξιωματικός, τίμιος κυνηγός του εγκλήματος, τεχνοκράτης, δούλευε ακούραστα από το πρωί έως το βράδυ, σοβαρός και ευγενής με όλους, όπως μαρτυρούν δεκάδες συνάδελφοι του αξιωματικοί.

Όμως όλα αυτά δεν επηρρέασαν ούτε κατ΄ελάχιστον την κρίση του συμβουλίου κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ για τον Πέτρο Τζεφέρη. Κάποια δύναμη επέβαλε την καρατόμηση και αυτό είναι καθαρό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Πέτρος Τζεφέρης εμπιστευόταν τους διοικητές του στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας, δεν τους άρπαζαν τα κεντρικά τις μεγάλες υποθέσεις, και οι επιτυχίες των Τμημάτων δεν είναι λίγες. Είναι δεκάδες οι εξιχνιάσεις και μάλιστα σοβαρών εγκλημάτων από τα Τμήματα Ασφαλείας και το αποτύπωμα των επιχειρήσεων και των παρεμβάσεων τους στις περιοχές ευθύνης τους είναι έντονο. Επέβλεπε, συμβούλευε, υποστήριζε και είχε με όλους πολύ καλή συνεργασία, αυτό το λένε οι ίδιοι.

Η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες δεν επιτυγχάνεται μέσα μέσα από τις παροχημένες επικοινωνιακές καμπάνιες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά από το πως βιώνουν οι πολίτες την καθημερινότητα στις γειτονιές τους.

Πάντως, ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος, Κώστας Σκούμας, μάχιμος μεν, δίστασε δε να βάλει βέτο στο ξήλωμα ολόκληρης της ηγεσίας της Ασφάλειας Αττικής.

Η καρατόμηση του Νο 2 στην Ασφάλεια Αττικής θέλοντας και μη, εκπέμπει έναν συμβολισμό.

Ο μέχρι προ ημερών Ταξίαρχος, Κωνταντίνος Παναγιωτόπουλος ήταν επί σειρά ετών διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών, ένας πολύ έμπειρος και αποτελεσματικός αξιωματικός. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έφερε πρώτος στην Αστυνομία την πληροφορία για το φορτίο των 2 τόνων ηρωίνης του Noor1, μετά από εκεί ενεπλάκη το Λιμενικό αλλά και η DEA σε μια υπόθεση η οποία χαρακτηρίσθηκε από τα ξένα ΜΜΕ ως «η μεγαλύτερη γνωστή μεταφορά ηρωίνης στην ιστορία της Ευρώπης».

Ο Παναγιωτόπουλος προήχθη στον βαθμό του Υποστράτηγου και αποστρατεύθηκε.

O Νο 3 της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος απομακρύνθηκε από την Διεύθυνση, είναι ο νυν Ταξίαρχος, Γιώργος Μάγγας. Ένας αξιωματικός με επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία και ο ίδιος στην Δίωξη Ναρκωτικών αλλά και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Ο Μάγγας έχει στο βιογραφικό του επίσης σημαντικές επιτυχίες σε κεντρικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Απομακρύνθηκε από την Διευθύνση Ασφάλειας Αττικής, προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου και μετακινήθηκε στην Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, ως Διευθυντής.

Μια πολύ επιτυχημένη και πολλά υποσχόμενη ομάδα αξιωματικών οι οποίοι παρά τα προβλήματα της Αστυνομίας έβαλαν τον πήχυ ψηλά και ενέπνευσαν στην Ασφάλεια σε όλη την Αττική να σηκώσει το ανάστημα της και να καταξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών με τις συνεχείς δράσεις και επιτυχίες της όχι μόνο σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Η διαδοχή στην Ασφάλεια Αττικής αποτελεί πλέον ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και οι διάδοχοι φέρουν πολύ βαρύ φορτίο στις πλάτες τους.

Εν πάση περιπτώσει, όλα θα φανούν στο πεζοδρόμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ