81 χρόνια από την επίθεση του Χίτλερ κατά της Ελλάδας, οι ναζί ξανάρχονται μέσω Αζόφ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που συμπληρωνόταν 81 χρόνια από την επίθεση του Χίτλερ κατά της Πατρίδας μας οι ναζί ξαναχτύπησαν.

Αυτή τη φορά μέσα στην Ελληνική Βουλή καθώς με αφορμή την ομιλία Ζελένσκιστο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου 2022, δηλαδή ακριβώς την επαύριο της μαύρης επετείου της χιτλερικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, ένας εκπρόσωπος της νεοναζιστικής Ομάδας του Τάγματος του Αζόφ με περισσό θράσος απευθύνθηκε στους παρόντες Έλληνες Βουλευτές και κομπάζοντας για την συμμετοχή του στο Τάγμα Αζόφ τους κάλεσε να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία και στον αγώνα που δίνει ενάντια στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια ιταμή πρόκληση στη μνήμη και στους αγώνες του Ελληνικού Λαού κατά του ναζισμού.

Έναν αγώνα που οι πρόγονοί μας πλήρωσαν με μαζικές εκτελέσεις και δολοφονίες στα διάφορα ολοκαυτώματα στα μαρτυρικά χωριά της Πατρίδας μας.

Έναν αγώνα ο οποίος συγκίνησε τους λαούς της σκλαβωμένης Ευρώπης που ζούσαν κάτω από τη ναζιστική μπότα και οι οποίοι έβλεπαν έναν μικρό και περήφανο λαό να αντιστέκεται στον Χίτλερ.

Και ενώ την ίδια στιγμή που ο Ινονού και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ερωτοτροπούσαν με τον Χίτλερ.

Μάλιστα λίγους μήνες μετά στις 18 Ιουνίου 1941 η Τουρκία υπέγραφε με τον Χίτλερ Σύμφωνο Φιλίας και συνεργασίας, για να ακολουθήσει στις 22 Ιουνίου 1941 η επίθεση του Χίτλερ κατά της τότε Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία η διακήρυξη στις 30 Ιουνίου 1941  στην πόλη Λβίβ  της ίδρυσης φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους, μια διακήρυξη που στο τρίτο της σημείο είχε ως βασική θέση τη στήριξη του Χίτλερ και της νέας τάξης πραγμάτων.

Αυτά ήρθαν αναπόφευκτα στη μνήμη μου την ώρα που άκουγα τον εκπρόσωπο του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ να μιλά στην Ελληνική Βουλή.

Και ενώ το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής φέρουν βέβαια ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την εμφάνιση του εκπροσώπου της νεοναζιστικής οργάνωσης Αζόφ στην Ελληνική Βουλή, γεγονός το οποίο αναδείχθηκε όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από σημαντικά στελέχη του κυβερνόντος κόμματος.

Η Πράξη Ανακήρυξης φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους στις 30 Ιουνίου 1941 στη Λβιβ

Ειδικότερα ελάχιστες ημέρες μετά την επίθεση του Χίτλερ κατά της τότε ΕΣΣΔ που έγινε στις 22 Ιουνίου 1941, στην πόλη του Λβώφ, σημερινή Λβιβ στις 30 Ιουνίου 1941 Ουκρανοί εθνικιστές εξέδωσαν την Πράξη Ανακήρυξης φιλοναζιστικούΟυκρανικού Κράτους ορίζοντας  πρωτεύουσα το Κίεβο.

Όπως μετέδωσε από το Βερολίνο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Στεφανί σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Στρατηγείου του Χίτλερ που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 1941 η πόλη Λβώφ, άλλως Λεμβέργη κατελήφθη από τη Βέρμαχτ στις 4.20 το πρωί της 30ης Ιουνίου.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές δεν έχασαν χρόνο και την ίδια ημέρα ανακοίνωσαν την ανασύσταση του Ουκρανικού Κράτους εκδίδοντας τη σχετική Πράξη  Επανίδρυσης του Ουκρανικού Κράτους.  Και όλα αυτά με πανηγυρικό τρόπο και ειδικότερα  με ομιλία από το μπαλκόνι του κτιρίου του πρώην Lubomirski Palace  στην πλατεία Rynok της σημερινής Λβιβ από τον ηγέτη του OUN-B Yaroslav Stetsko, ομιλία που μάλιστα μεταδόθηκε και ραδιοφωνικά και ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο σημείο 3 της Πράξης Επανίδρυσης του Ουκρανικού κράτους αναφέρεται ρητά ότι «το νεοσύστατο Ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία, υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, που διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθά τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από τη Μοσχοβιτική κατοχή».

Η Πράξη Διακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού Κράτους δημοσιεύθηκε σε διάφορες ουκρανικές εφημερίδες της εποχής.

Στην εν λόγω Διακήρυξη αφού επισημαίνεται ότι «με τη θέληση του Ουκρανικού λαού, η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών υπό τη διεύθυνση του Στέπαν Μπαντέραδιακηρύσσει τη συγκρότηση του Ουκρανικού Κράτους» στη συνέχεια τονίζεται ότι «η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, υπό τη διεύθυνση και τον ιδρυτή και ηγέτη Yevhen Konovalets έχει διεξάγει τα τελευταία δέκα χρόνια μια αιματηρή μάχη» ενάντια στους «Μοσχοβίτες μπολσεβίκους» καλώντας στη συνέχεια τον Ουκρανικό λαό να μην σταματήσει τον αγώνα «μέχρι να ενωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη για να σχηματίσουν μια κυρίαρχη Ουκρανική κυβέρνηση». Μάλιστα η εν λόγω «κυρίαρχη Ουκρανική Κυβέρνηση θα εγγυηθεί την τάξη του Ουκρανικού λαού, τη μονομερή ανάπτυξη όλων των ενεργειών του και όλων των αναγκών του».

Στο σημείο 2 της Διακήρυξης τονίζεται ότι στα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας σχηματίζεται μια ουκρανική Κυβέρνηση  στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Κίεβο».

Ακολουθεί το περίφημο φιλοναζιστικό σημείο 3 της Διακήρυξης που έχει ως εξής:

«3.Το νεοσύστατο Ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία, υπό την ηγεσία του ηγέτη της ΑδόλφουΧίτλερ, που διαμορφώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθά τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από τη Μοσχοβιτική κατοχή.

Ο Ουκρανικός Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός που έχει δημιουργηθεί στα ουκρανικά εδάφη, θα συνεχίσει να πολεμά με τον Συμμαχικό Γερμανικό Στρατό ενάντια στη Μοσκοβιτική κατοχή για ένα κυρίαρχο και ενιαίο κράτος και μια νέα τάξη πραγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτά έλεγε η περίφημη Πράξη Ανακήρυξης του φιλοναζιστικού Ουκρανικού κράτους που με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διακήρυξε τη συνεργασία του με τον Χίτλερ και τη συστράτευσή του με τη Βέρμαχτ στον αγώνα κατά της τότε ΕΣΣΔ.

Πρωθυπουργός του εν λόγω νεοσύστατου φιλοναζιστικού Ουκρανικού κράτους ορίστηκε ο Yaroslav Stetsko τα αγάλματα του οποίου κοσμούν τη σημερινή Λβιβ στην οποία βρίσκονται αυτό το διάστημα  πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι από τους οποίους κανείς δεν έκανε τον κόπο να πει κουβέντα για τον Yaroslav Stetsko.

Πολύ δε περισσότερο καθώς τον Yaroslav Stetsko συνάντησε στις ΗΠΑ το 1983 ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, ο πρεσβύτερος.

Και ο νοών νοείτο.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ