Η «δημοκρατία» έσωσε τη σύνταξη αναπήρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπαναχώρησε από τις απαράδεκτες απαιτήσεις του έναντι των αναπήρων. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες βράδυ, σημειώνεται ότι «παγώνουν» οι συνέπειες ελέγχων για αναπηρικά επιδόματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια του χθεσινού δημοσιεύματος της «δημοκρατίας» αναφορικά με υπόθεση 46χρονου ΑμεΑ και της 85χρονης μητέρας του, από τους οποίους ο ΟΠΕΚΑ απαιτούσε να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 27.931 ευρώ και μάλιστα εντός τριών μηνών!

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε στην οικογένεια ο οργανισμός, έλαβαν τα χρήματα αυτά ως μη όφειλαν το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την 31η Μαΐου 2021. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προκειμένη περίπτωση ο 46χρονος ΑμεΑ χάνει το επίδομα για μόλις 0,70 ευρώ.

Μιλώντας στη «δημοκρατία», η πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ Ομορφη Ζωή του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής Ευφροσύνη Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν φτάσει στα γραφεία του συλλόγου από όλη την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί και την απόφαση του υπουργείου Εργασίας «να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης».

Σε μία άλλη παρόμοια περίπτωση, που χειρίστηκε η δικηγόρος – εργατολόγος Μαρία Α. Κιοκπάσογλου, η αρμόδια επιτροπή ενστάσεων του ΟΠΕΚΑ δικαίωσε άτομο με αναπηρία, το οποίο, κατά τον οργανισμό, λάμβανε παράτυπα εκτός από το προνοιακό επίδομα και μέρος της σύνταξης του θανόντος πατέρα του, με το σκεπτικό ότι αφενός μεν δεν είχε ενημερωθεί ότι αυτό δεν ήταν σύννομο, αφετέρου δε ότι τυχόν επιστροφή του ποσού είναι αδύνατη για ένα ΑμεΑ που ζει με το… αστρονομικό ποσό των 384 ευρώ τον μήνα.

Εφημεριδα Δημοκρατια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ