Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα από συγγραφέα που εκδίδει για πρώτη φορά παρότι γράφει ήδη πολλά χρόνια. Η Μαίριλυν Θεοφίλου Κλίμπκε (έτσι λέγεται) έπιασε ως κεντρικό της ήρωα τον Οδυσσέα. Μπήκε στο ρόλο της μάνας του την ώρα που τον γεννούσε, στο ρόλο της παραμάνας του, όταν τον μεγάλωνε. Τον παρακολουθεί να μεγαλώνει, τον βλέπει να θαυμάζει τον πρώτο του ξάδελφο, τον γνωστό Ιάσονα, τον στέλνει να σπουδάσει δίπλα στο Χείρονα, στο Πήλιο.
Ο Οδυσσέας της Μαίριλυν γνωρίζει την ιδιόρρυθμη Μήδεια, όταν τη φέρνει στην Ιθάκη ο Ιάσονας, γνωρίζει την Ελένη στη Σπάρτη και την ερωτεύεται. Εμφανίζεται η μητέρα της, η Λήδα, να θυμίζει κάπως την κυρία Ρόμπινσον από τον πρωτάρη και επεμβατικά κόβει τον έρωτα παίρνοντας εκείνη τις αποφάσεις για την Ελένη, όπως και για τα υπόλοιπα παιδιά της. Ο Οδυσσέας καταλήγει να παντρευτεί την πρώτη ξαδέλφη της Ελένης, μάλλον κυρίως για να την πικάρει.
Ακολουθούμε την κηδεία του παππού του στον Παρνασσό βλέποντας όλο το τελετουργικό και θαυμάζοντας τη γιαγιά του, που ξαφνικά βγαίνει από την αφάνεια που την είχε καταδικάσει ο γάμος της. Είμαστε παρόντες στο γάμο της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα και καλεσμένοι στο γαμήλιο γλέντι.
Μυρίζουμε το αίμα και την κοπριά στις ακτές της Τροίας, μετά από δέκα χρόνια παραμονής τόσων χιλιάδων ανθρώπων πάνω τους, βλέπουμε την καταστροφή της κι ύστερα ακούμε τον Οδυσσέα να διηγείται στη γυναίκα και στο γιό του τις δυσκολίες της επιστροφής του λέγοντάς τους ότι πιθανόν θα ήθελαν ν’ ακούσουν. Έχει αφήσει πίσω του δυό γυναίκες ακόμα και τρία παιδιά και τίποτα απ’ ότι κάνει και σκέφτεται δεν φαίνεται παράλογο.
Φτάνεις να συμπαθήσεις τη Μήδεια, να σκεφτείς πως η Πηνελόπη ήταν νωθρή, να λυπηθείς το Λαέρτη που έχει αρχές άνοιας και να παρακαλάς να καταφέρουν κάποτε ο Οδυσσέας και η Ελένη να ζήσουν ότι δεν τους είχε επιτραπεί.
Ο Κανένας είναι μία ευφυής και πολύ ανθρώπινη προσέγγιση στην άγνωστη ζωή και στον κόσμο ενός γνωστού ήρωα. Τον φέρνει μαζί με όλο του τον περίγυρο στο σήμερα ή μάλλον σε κάνει να ζήσεις δίπλα του στο τότε.
Πολύ άμεση γραφή που προφανώς είναι το χαρακτηριστικό της συγγραφέως, ζωντανοί οι διάλογοι των πρωταγωνιστών. Όλα αυτά από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ένα μεγάλο “like”.