Εντυπωσίασε κοινό και καταξιωμενους σεφ η συνταγή κοκορέτσι – φλαμπέ από τον Κώστα Μπακογιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φήμες μάλιστα θέλουν τον Κωστα Μπακογιάννη να αναλαμβάνει την επόμενη σεζόν πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο μάστερ σεφ μετά και το δημιούργημα του.

Βέβαια κάποιοι κακοπροαίρετοι μπορει να αναρωτιούνται μήπως μπερδεύτηκε και έκοψε τα κάρβουνα; Εκτός εάν είναι ειδική συνταγή και καρβουνιάσανε το κοκορέτσι.

Ο Κώστας Μπακογιαννης οπως και με τον Μεγαλο περίπατο, ετσι και τωρα με την μαγειρική του κατάφερε να μας εντυπωσιάσει και να μας βάλει σε σκεψεις μήπως ειναι καλύτερος στην μαγειρική απο οτι στην πολιτική.

E128A0C0 3A79 40A3 B31F 65C1D829BE41

Κοκορέτσι “Βαρυμπόμπη” με τη μυστική συνταγή Μπακογιάννης

Όταν λέμε ότι θα αφήσουν πίσω τους καμμένη γη εννοούμε μέχρι και το κοκορέτσι

Συνταγή για κοκορέτσι απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να μην την πατήσετε σαν τον Μπακογιάννη.

Όπως καταλαβαίνετε, με σύζυγο Ρουμελιώτη και πεθερά παντογνώστρια στα ψητά, έχω κάνει όσο καλύτερη αποστήθιση των όσων μου έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί όπως ξέρετε, στη Ρούμελη και γενικά στη Στερεά Ελλάδα, αυτά που εμείς θεωρούμε πασχαλινά εδέσματα, όπως το κοκορέτσι στη σούβλα, εκεί τα φτιάχνουν σε εβδομαδιαία βάση.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μαζί, με όλες τις λεπτομέρειες, το καλύτερο κοκορέτσι στη σούβλα που έχετε φάει ποτέ.

Όλα αρχίζουν τη στιγμή που προμηθευόμαστε τα υλικά από το χασάπη μας. Πρέπει να προσέξουμε η συκωταριά να είναι από μικρό ζώο και τα έντερα (ή αντεριά) από μικρό αρνί ή κατσικάκι γάλακτος. Όσο πιο μικρό είναι το ζώο τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοκορέτσι στη σούβλα.

Για το πιο νόστιμο κοκορέτσι στη σούβλα χρησιμοποιούμε εντεράκια ψιλά, όχι χοντρά. Επίσης χρησιμοποιούμε συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδια, καρδιά και μπόλια ( που αλλιώς λέγεται πάνα ή μαντίλα). Δεν χρησιμοποιούμε τη σπλήνα. Συνήθως τη σπλήνα την κρατάμε για το παραδοσιακό σπληνάντερο.

Η συκωταριά πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όχι σκούρο, που είναι δείγμα φρεσκάδας, και να είναι γυαλιστερή και όχι θαμπή.
Τα εντεράκια πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά (δείγμα φρεσκάδας). Όταν είναι μπαγιάτικα, ζαρώνουν από τις άκρες προς τα μέσα.
Όλα πρέπει να φαίνονται νωπά και υγρά. Το συκώτι και το πνευμόνι να είναι πεντακάθαρα από στίγματα (δείγμα υγείας του ζώου).

Ετοιμασία για το τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

Τα εντεράκια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Τραβάμε μια άκρη από το έντερο, ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντας το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, σωλήνας) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο να καθαρίσει. Φανταστείτε έναν «μπαλονένιο» σωλήνα που τον γεμίζουμε από την μια άκρη και τον αδειάζουμε από την άλλη. Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι πεντακάθαρο. Αν γυρίσουμε το έντερο μέσα έξω για να πλυθεί καλύτερα, θα πρέπει να το ξαναγυρίσουμε, γιατί ή μέσα πλευρά των εντέρων είναι πιο τραχιά και επίσης δεν θα κρατήσει το έντερο την υγρασία του στο ψήσιμο.

Δέσιμο: Πώς φτιάχνεται το τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

Κόβουμε τη συκωταριά σε μπουκιές. Ένα λεπτό και κρουστό κοκορέτσι που κρατάει την υγρασία του μέσα είναι το κάτι άλλο.
Σε μια λεκάνη, μαρινάρουμε για λίγες ώρες τα εντόσθια, με αλάτι, πιπέρι και τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Κρατήστε λίγους μεζέδες από το κοκορέτσι κι φτιάξτε στα γρήγορα λίγη συκωταριά στο τηγάνι.
Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ συκώτι-πνευμόνι-γλυκάδια και μπόλια σε κομμάτια, έως ότου τα βάλουμε όλα. Η μπόλια ενδιάμεσα λαδώνει (δίνει λίπος και υγρασία) για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.

Αφού περάσουμε σε όλη τη σούβλα τα εντόσθια, καρφώνουμε την άκρη από το έντερο στη μύτη της σούβλας. Οι μεζέδες πρέπει να είναι σφιχτοπερασμένοι.
Κατεβάζουμε το έντερο οριζόντια, στρίβοντας αργά γύρω γύρω τη σούβλα και το ξανανεβάζουμε. Το τυλίγουμε, δηλαδή, σαν καλούμπα πάνω-κάτω, στρίβοντας τη σούβλα για να σφίξουμε με το έντερο τους μεζέδες.
Έπειτα αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν σπιράλ για να καλυφθεί καλά η συκωταριά.

Ψήσιμο: Οδηγίες ψησίματος για το καλύτερο κοκορέτσι στη σούβλα

Το κοκορέτσι στη σούβλα θέλει στην αρχή δυνατή φωτιά. Όταν φουντώσουν τα κάρβουνα και πέσει η φλόγα, έχουμε δυνατή θράκα. Στην αρχή το τοποθετούμε ψηλά, γύρω στα 30 εκ. από τη φωτιά, και το γυρίζουμε γρήγορα να κάνει κρούστα και να κρατήσει τους χυμούς του. Σιγά σιγά ζεσταίνεται και αρχίζει να στάζει λίπος. Τότε το κατεβάζουμε σε ύψος 15 εκ. από τη φωτιά και το γυρνάμε συνέχεια. Αρχίζει σιγά σιγά να ροδίζει και να μελώνει, δείγμα ότι ψήθηκε. Σκοπός είναι να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει. Σ’ αυτό βοηθάει το έντερο που είναι σφιχτοδεμένο γύρω από τους μεζέδες.

Μόλις αρχίσει να αφρίζει και εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες το κοκορέτσι στη σούβλα είναι έτοιμο. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κόβουμε κομμάτια.
Αν δεν σουβλίσετε φέτος το Πάσχα το κοκορέτσι σας, τολμήστε να το φτιάξετε στο φούρνο. Κοκορέτσι στο φούρνο λοιπόν με όλα τα μυστικά του, για να γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους. Αν προτιμάτε από την άλλη, μία διαφορετική εκδοχή του, βάλτε το στο φούρνο με φύλλο κρούστας για να εισπράξετε όλα τα συγχαρητήρια!

Όταν φτιάξεις κοκορέτσι, φτιάξε απαραιτήτως και ένα τζατζίκι. Τα λιπαρά θέλουν δροσιά!

Για τα πιο επιτυχημένα πασχαλινά σουβλίσματα και ψησίματα, διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά για το καλύτερο αρνί στη σούβλα!

Καλά σουβλίσματα και καλό Πάσχα!

Αργυρω. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τεταρτη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τεταρτη  03 Δεκεμβρίου   2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τριτη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τριτη  02 Δεκεμβρίου   2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Δευτερα

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Δευτερα  01 Δεκεμβρίου   2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Κυριακή

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Κυριακή 30 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Στην Εστία της Κυριακής: Η συνταγματική αναθεώρηση επισπεύδει τίς εκλογές

Η συνταγματική αναθεώρηση επισπεύδει τίς εκλογές του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗΓιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα καί εκκινει τόν διάλογο γιά τίς αλλαγές στον Καταστατικό...

Στην Κυριακάτικη Δημοκρατία: Μοιράζουν χρήμα όσο μας αποκομίζουν

Αποκαλυπτική και αυτή την Κυριακή η Εφημερίδα ΔημοκρατίαΣτις 30.11 για πρώτη φορά με την κυριακάτικη «δημοκρατία»: Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών – Το έπος της μάχης του...

Στο Κυριακάτικο Documento του Κώστα Βαξεβάνη: Πάρτυ εκατομμυρίων στο Μαξίμου και στα υπουργεία με τους συμβούλους

Τα 22 εκατομμύρια που δώσανε συμβουλευτικές υπηρεσίεςΤις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τα ΜΜΕ να σχολιάζουν ειρωνικά την ρέντα που έχουν διάφοροι πρωταγωνιστές του σκανδάλου...

Την Κυριακή 30/11 με την Εστία της Κυριακής: Το ημερολόγιο του Στρατηγού Σκόμπι

Στις 30.11 για πρώτη φορά με την Εστία της Κυριακής: Το προσωπικό ημερολόγιο του Στρατηγού Σκόμπι Ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τον Αγγλο διοικητή και τα...

Την Κυριακή 30/11 με την κυριακάτικη «δημοκρατία»: Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών

Στις 30.11 για πρώτη φορά με την κυριακάτικη «δημοκρατία»: Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών – Το έπος της μάχης του ΜακρυγιάννηΕνας φόρος τιμής, στην μεγαλειώδη αντίσταση και...

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Θεσσαλονίκη που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο

Αποκαλυπτική και αυτό το Σάββατο η Εφημερίδα Δημοκρατία  Η Πόλη Μας – 29.11 Αυτό το Σάββατο, το αγαπημένο ένθετο της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" με ένα ακόμη τεύχος...

Με σημαντικές προσφορές κυκλοφορεί η εφημερίδα Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο

Η Πόλη Μας – 29.11 Αυτό το Σάββατο, το αγαπημένο ένθετο της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" με ένα ακόμη τεύχος αφιερωμένο στη ζωή, τον παλμό και τις...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Σάββατο

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Σάββατο  29 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τo Σάββατο 29/11 με την Εστία: Κλασσικά παραμύθια

Μη χάσετε το Σάββατο 29.11 και κάθε Σάββατο με την Εστία: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Αίσωπος, Παπαδιαμάντης, ελληνικά και παραδοσιακά απ’ όλο τον κόσμο, για...

Το Σάββατο 29/11 με την «δημοκρατία»: Ο πόλεμος του πετρελαίου

Το Σάββατο 29.11 με την «δημοκρατία»: Ο πόλεμος του πετρελαίου – Όλη η αλήθεια για τις συγκρούσεις για το μαύρο χρυσό Τί κρύβεται πίσω από...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Παρασκευη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Παρασκευή 28 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Το Σάββατο 29/11 με την Εspresso: Κλασσικά μυθιστορήματα

Αυτό το Σάββατο 29.11 και κάθε Σάββατο με την Espresso: Κλασσικά μυθιστορήματα Τα πολύτιμα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε σκληρόδετες πολυτελείς εκδόσεις • Μία συλλεκτική...

Tην Παρασκευή 28/11 με την «δημοκρατία»: Η Ιστορία της Δραχμής

Tην Παρασκευή 28.11 με την «δημοκρατία»: Η ιστορία της Νεότερης Ελλάδας μέσα από τα χαρτονομίσματα της δραχμής! Μία φανταστική συλλογή για κάθε ελληνικό σπίτι •...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Πέμπτη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 27 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τετάρτη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τεταρτη 26 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τρίτη

Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Τρίτη 25 Νοεμβρίου  2025. Συνεχίστε την ανάγνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ