Αλέξης Τσιπρας: Δε θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της χώρας την επόμενη ημέρα.

Δε θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στο OPEN.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η «κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της» και της επέρριψε ευθύνες για την «ακριβότερη τιμή ανά μεγαβατώρα εδώ και μήνες». Όπως επισήμανε, στην Ελλάδα αυτή η τιμή πλησιάζει τα 280 ευρώ ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που διεκδίκησαν αποσύνδεση της τιμής ενέργειας με την τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 112 ευρώ. «Στην Ελλάδα μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Κανένα ρίσκο για τον παραγωγό;».

«Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη και η ακριβότερη; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε σε υψηλούς τόνους και του καταλόγισε ότι «έχει ακολουθήσει μια πολιτική που αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται, μ’ ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας που είναι πρωτοφανές».

Συνεχίζοντας, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε «δεν έχει δημοσιονομικό κόστος», ενώ επανέλαβε πως είναι αναγκαία μέτρα «να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή και να γίνει παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το χρηματιστήριο ενέργειας έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκή οδηγία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ωστόσο, στην Ελλάδα εφαρμόζεται στρεβλά. Είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά. Είναι εγκληματική πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παραγωγών ενέργειας, όπως τα ονόμασε η Κομισιόν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό:

«Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις ο πρωθυπουργός; Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως είναι δολοφονικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. (…) Τι περιμένει ο πρωθυπουργός εδώ και 8 μήνες να πάρει αποφάσεις. Πριν από 1 μήνα βγήκα στη Βουλή και ανέλυσα τα υπερκέρδη. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεν υπάρχουν τα υπερκέρδη, στη Βουλή παραδέχθηκε πως υπάρχουν και ακόμη ψάχνουν να δουν πόσα είναι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας».

Υπογράμμισε, δε, πως την μερίδα του λέοντος αυτών των υπερκερδών την έχει η ΔΕΗ, σημειώνοντας πως «έχει βγάλει αυτά τα κέρδη από τις τσέπες των καταναλωτών, για να παίρνουν αστρονομικές απολαβές τα “γαλάζια γκόλντεν μπόις».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμα πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βιώσιμη: «Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 25% με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο. Και δεσμευθήκαμε πως θα αυξήσουμε εκ νέου τον κατώτατο μισθό. Και αναγκάστηκε και ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί πως θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και πέρυσι με ανάπτυξη 9% ο κ. Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο κατά μόλις 2%».

Πρόσθεσε πως οι εξαγγελίες που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της κυβέρνησης τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά. «Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πολύ λιγότερα από τα λεφτά που δαπάνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πού πήγαν τα 40 δισ. ευρώ; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

«Κατάρρευση της Κυβέρνησης»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα η Κυβέρνηση έχει καταρρεύσεικαι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές:

«Το ζήτημα της κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι απολύτως εμφανές. (…) Όταν μιλάει ο λογαριασμός και τη τσέπη σου η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Το ζήτημα για εμάς όμως – επειδή έχω και εμπειρία, μιας και είμαι παλαιότερος- αυτό που με απασχολεί δεν είναι αν θα έχω υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους γιατι πιστεύω πως έχουν κριθεί οι εξελίξεις. Νομίζω ότι το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της χώρας την επόμενη ημέρα. Εάν εξαντλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 4ετία, θα εξαντλήσει τη δυνατότητα να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά θα εξαντλήσει και τα δικά μας πολεμοφόδια. Εάν για ένα χρόνο συνεχίσει την πολιτική απάθειας και αδράνειας απέναντι στα όσα συμβαίνουν, θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Και είναι άδικο να έχουμε εμείς ξανά να αντιμετωπίσουμε εκ νέου μια ανθρωπιστική κρίση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Ουκρανία

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και πως ήταν λάθος κάτι τέτοιο: «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με διαφορετικές χώρες. Ήταν λάθος επιλογή η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την κατάλαβαν γι αυτό δεν έστειλαν εκ νέου υλικό».

Επίθεση σε Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη στάση του απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως κινείται στη «γκρίζα ζώνη» και δεν διατυπώνει προγραμματικές προτάσεις:

«Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δε βλέπει ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά καλό είναι να μας πει τι θέλει και τι δε θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά γιατί κινείται στη γκρίζα ζώνη, είναι 4 μήνες στην αρχηγεία του ΚΙΝΑΛ. Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, δεν θα ψηφίζαμε την απλή αναλογική. Γιατί πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μας πει ποια είναι θέση του πάνω στα προβλήματαΤους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο λαός (…). Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μιλήσει για πολιτικές. Να μας πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης! Η απεύθυνσή μου δεν είναι μόνο προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και προς άλλες δυνάμεις. Όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει εκλογών θα το έχουν οι ίδιοι. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη θα έχει το πρόβλημα ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις όταν αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση ότι θες να κάνεις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στα ποσοστά του γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, όχι επειδή συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Ανδρουλάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ