Σάλος με την αποκάλυψη για τα Golden Boys της ενέργειας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πάρτι εκατομμυρίων μόνο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

Με μια μεγάλη αποκλειστικότητα θα κυκλοφορήσει το Μεγάλο Σάββατο η «κυριακάτικη δημοκρατία»! Ποιος «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πάρτι χρήματος και χλιδής;

Τα Golden Boys της ενέργειας ζουν πλουσιοπάροχα με τους παχυλούς μισθούς τους και τα μπόνους που δίνουν τους εαυτούς τους, την ώρα που οι πολίτες υποφέρουν και η Κυβέρνηση τους πετά ξεροκόμματα μπας και επιβιώσουν.

Μη χάσετε την «κυριακάτικη δημοκρατία», που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο!

AA9B4BC4 3042 42C4 83A4 BB3BF44B875E

Αυξάνονται οι δικαστικές νίκες κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Αθηνών διέταξε ιδιώτη πάροχο ενέργειας να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση επιχείρησης, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής και ζήτησε δικαστική προστασία.

Συγκεκριμένα, έγινε δεκτή η αίτηση ξενοδοχειακής επιχείρησης της Αλεξανδρούπολης, ώστε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση (και άρα η λειτουργία της), μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν οφείλει να αποπληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με τη σειρά του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με προσωρινή διαταγή του «πάγωσε» την υποχρέωση πληρωμής της εξωφρενικά μεγάλης ρήτρας αναπροσαρμογής σε Πατρινό επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το flamis.gr ο δικηγόρος Ανδρέας Κότσιφας χειρίστηκε την υπόθεση και κατέθεσε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, καθώς ο εντολέας του είδε λογαριασμό ύψους 6.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ αφορούσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

Ο δικηγόρος απευθύνθηκε στον πάροχο ενέργειας ρωτώντας συγκεκριμένα από πού προκύπτει ο καθορισµός του ύψους του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά οι απαντήσεις δεν τον κάλυψαν και ακολούθησε έτσι τη νομική οδό.

Βάσει δικαστικής απόφασης, ο επιχειρηµατίας μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο (σ.σ. θα γίνει η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και θα ληφθεί η τελική απόφαση) θα συνεχίσει να καταβάλλει στον πάροχο τα χρήµατα από το κόστος της κατανάλωσης ρεύµατος, χωρίς ωστόσο να πληρώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Οι δικαιολογίες περί διεθνoύς συγκυρίας έχουν καταρρεύσει»

Για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Βαγενάς, είπε στον ΣΚΑΪ Πάτρας πως βρίσκεται σε συνεργασία και με τον Δικηγορικό Σύλλογο, για να «προβεί σε ενέργειες ώστε να αρθεί αυτή η παράνομη και εξοντωτική πολιτική εκ μέρους των εταιριών παροχής ενέργειας».

Και πρόσθεσε πως οι δικαιολογίες περί διεθνoύς συγκυρίας «έχουν καταρρεύσει στην καθημερινότητα και δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί είμαστε πρωταθλητές τόσο στο ηλεκτρικό κόστος όσο και στις τιμές των καυσίμων».

Είπε ακόμα:

«Όπως όλοι έχουμε κατανοήσει μετά από 2 χρόνια υγειονομικής και παράλληλα οικονομικής κρίσης, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα στην μικρή & μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση. Τα επικοινωνιακά μέτρα στήριξης δυστυχώς δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια στους συναδέλφους έμπορους που την έχουν ανάγκη … Έχουμε ζητήσει άλλωστε παρεμβάσεις απ’ τα αρμόδια υπουργεία. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί απ’ το ενεργειακό κόστος και δημιουργεί ασφυξία στις τοπικές επιχειρήσεις. Δικαίωση όμως αποτελεί η νίκη συνάδελφου και μέλους της διοίκησης που προέβη απ την πρώτη στιγμή σε ασφαλιστικά μέτρα και έχει αρχικά δικαιωθεί».

Συστράτευση Φορέων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΕΣΠ (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος) αναφέρει σχετικά με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» και οδηγούνται σε μαζικά λουκέτα λόγω των δυσκολιών ετών και της ακρίβειας, γεγονός που όπως αναφέρουν, η Κυβέρνηση «αρνείται να δει».

Προαναγγέλλουν δράση και συστράτευση όλων των φορέων για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σχολιάζοντας: «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μετατραπεί σε αγαθό πολυτελείας».

Αναλυτικά:

«Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση με τους σοκαριστικούς – υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι απολύτως ανεπαρκή.

Η κόπωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τις δυσκολίες ετών αλλά και τα εντονότατα προβλήματα που έχουν προκύψει από το ράλι ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, οδηγούν τις επιχειρήσεις στο προφανές, παρόλο που η κυβέρνηση αρνείται να το δει. Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς οδηγούνται σε μαζικά λουκέτα και στο να χαρακτηριστούν πολλές ως «προβληματικές». Οι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση και χωρίς να προκύπτει από πουθενά η ελπίδα για αναστροφή της άσχημης κατάστασης.

Κάτι παραπάνω από αναγκαίο και εξαιρετικά επείγον είναι η άμεση συστράτευση όλων των φορέων προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά με συλλογικές αγωγές κατά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων που αυτή συνεπάγεται. Μόνο με συλλογικές δράσεις θα προστατευτεί το εισόδημα όλων μας και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μετατραπεί σε αγαθό πολυτελείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ