Πάνος Καμμένος: Στήνουν νέα Ίμια για να μας σύρουν στη Χάγη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ποιότητα και η ποσότητα των παραβάσεων των παραβιάσεων του εναέριου χώρου από την Τουρκία οδηγεί σε θερμό επεισόδιο η «ατύχημα» με σκοπό την Χάγη για συνεκμετάλλευση. Είμαστε περήφανοι για τους Μαχητές του Αιγαίου και ευγνώμονες και ενωμένοι όλοι οι Έλληνες ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα μετά το προκλητικό μπαράζ παραβιάσεων

Δεν το χωράει ο νους το πρωτοφανές ξέσπασμα της Τουρκίας μετά από την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε στο Αιγαίο! Σα να μην έφτανε το ρεκόρ που σημειώθηκε χθες από συνεχόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, τώρα η Άγκυρα ζητάει και τα ρέστα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς με δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι οι υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 στο Αιγαίο, ήταν απάντηση στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» των ελληνικών αεροσκαφών που έφτασαν στις ακτές της Τουρκίας.

Ο Μπιλγκίτς δήλωσε με θράσος: «Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος ο οποίος προσπάθησε να κάνει το άσπρο-μαύρο: «η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Μάλιστα κατηγορεί την χώρα μας ότι προκάλεσε και κλιμάκωσε την ένταση: «ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ως αποκορύφωμα ο Μπιλγκίτς ζήτησε από την ελληνική πλευρά να υποστηρίξει τα ΜΟΕ: «Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά».

Ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την προκλητική στάση των Τούρκων, αποφασίστηκε ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο υπουργείο Άμυνας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις, ενώ μετά από εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου τέθηκαν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η εντολή δόθηκε που δόθηκε είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εάν συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, θα υπάρξει επικοινωνία με το ΝΑΤΟ.

«Πάγωσαν» τα ΜΟΕ

Νωρίτερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δε συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι με τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» δήλωσε.

Με νέο… διάβημα απάντησε το ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη, αφού το χθεσινό… πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τους Τούρκους, οι οποίοι συνέχισαν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο με πρωτοφανή προκλητικότητα.

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, η Αθήνα απέκλεισε την Άγκυρα από την αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο. Διαφορετικά ζεύγη μαχητικών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο. Ακολούθησαν υπερπτήσεις από τουρκικά F-16 πάνω από τη Σύμη και τη Ρόδο, ενώ αργότερα άλλο ζευγάρι μαχητικών πέταξε πάνω από τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω, τη Στρογγύλη, τη Νίσυρο και τη Χάλκη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ