Η Τουρκία προωθεί το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir για τους Ρώσους τουρίστες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες επεκτείνοντας τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir στη χώρα, καθώς προσπαθεί ταυτόχρονα να «παρακάμψει» το κώλυμα των πληρωμών που δημιουργήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Τα συστήματα πληρωμών όπως η Visa και η Mastercard έχουν ανασταλεί ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι τουρίστες να μην μπορούν να πληρώσουν στο εξωτερικό με αυτές τις κάρτες.

Κι εκεί έρχεται η Άγκυρα να δώσει τη λύση και να θησαυρίσει: «Η Ρωσία έχει το σύστημα Mir. Η κάρτα Mir χρησιμοποιείται πολύ καλά. Το ποσοστό των εταιρειών που χρησιμοποιούν κάρτες Mir στην Τουρκία ήταν περίπου 15%, τώρα οι τράπεζες τις διανέμουν πολύ γρήγορα. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι.

Η Τουρκία θέλει να αυξήσει και να επαναφέρει τα έσοδά της από τον τουρισμό σε προπανδημικά επίπεδα φέτος και να αναζωογονήσει την οικονομία της, που πλήττεται από την κρίση μετά από μια νομισματική κατάρρευση που… εξαφάνισε τη μισή αξία της λίρας.

Γι’ αυτό και τα έσοδα από τον τουρισμό θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά οι περιορισμοί στις πληρωμές με κάρτα και στις πτήσεις λόγω των κυρώσεων, έχουν πυροδοτήσει φόβους για πτώση του ρωσικού τουρισμού προς την Τουρκία.

Αυτό όμως ίσχυε πριν. Τώρα τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει, αφού οι Ρώσοι θα έχουν πρόσβαση και στην Τουρκία στα κεφάλαιά τους μέσω του εγχώριου συστήματος πληρωμών Mir. Οι πληρωμές με κάρτες Mir στην Τουρκία γίνονται δεκτές επί του παρόντος από τις Isbank, Ziraat Bankasi και VakifBank.

Περίπου 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, σε σύνολο 24,7 εκατομμυρίων ξένων τουριστών, επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 19% των συνολικών αφίξεων τουριστών και ακολούθησαν οι τουρίστες από τη Γερμανία με 12,5% και την Ουκρανία με 8,3%.

Τι είναι το σύστημα Mir

Η Ρωσία δημιούργησε το Mir (στα ρωσικά σημαίνει «ειρήνη» ή «κόσμος») το 2014 λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και επιχειρηματιών λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με Mastercard και Visa.

Το Mir εισήχθη αργότερα σε ορισμένες ξένες χώρες όπου ταξιδεύουν και ζουν Ρώσοι.

Οι κάρτες Mir, που χρησιμοποιούνται για τραπεζικές μεταφορές, γίνονται δεκτές σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε άλλες 12 χώρες, όπως η Αρμενία, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ και η Κύπρος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας.

Στο τέλος του 2021, ο αριθμός των εκδοθέντων καρτών Mir ανήλθε συνολικά σε 113,6 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ