Παιδική ηπατίτιδα: Αν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος θα γίνει στην Ιταλία!

Τι λέει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – Ποιες είναι οι εκδοχές για την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.

Εάν (ο μη γένοιτο) χρειαστεί κάποιο παιδί στην Ελλάδα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ιταλία, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφερόμενος στο θέμα που έχε ξεσπάσει με την οξεία ηπατίτιδα και τα κρούσματα που παρατηρούνται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες το κόσμου.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ.Παπαθεοδωρίδης, υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας.

«Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί. Κατά κύριο λόγο διοχετεύονται στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών, στη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», ανέφερε σχετικά.

Μιλώντας για τις διαδικασίες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, ο Πρόεδρος του ΕΟΜ είπε:

«Ποτέ δεν είχαμε ένα καλό πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος παιδιών. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, θέλει πολύ μεγάλη οργάνωση και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηθεί ένα πρόγραμμα σε επείγουσα βάση και να λειτουργήσει με επιτυχία. Αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια γενικά συνολικής αναδιοργάνωσης των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων στη χώρα μας. Υπάρχει ένα πολύ καλό Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το περσινό καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κοινή αποδοχή και ήδη δουλεύονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης. Χρειάζονται νέοι νόμοι και κάποιες διαδικασίες, οπότε δεν είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προλάβουμε το επείγον του πράγματος, αν χρειαστεί».

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από πτωματικούς και από ζώντες δότες (συνήθως από γονείς αυτών των παιδιών) όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ