Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των ακραίων συνεπειών της κρίσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό τη βαριά σκιά της ενεργειακής κρίσης επανεκκινεί τις εργασίες της η Βουλή, μετά τη δεκαπενθήμερη πασχαλινή ανάπαυλα, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση, έστω και τώρα, για την αναχαίτιση των ακραίων συνεπειών της κρίσης.

Μετά το Πάσχα στο χωριό και το ψήσιμο του οβελία, το οποίο για πολλούς βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο λόγω της δικαιολογημένης οργής των πολιτών, οι κοινοβουλευτικές μηχανές ανάβουν στο φουλ, μια και οι εκκρεμότητες είναι πλείστες και κρίσιμα νομοσχέδια είναι προ των πυλών. Βρισκόμαστε άλλωστε εν αναμονή της κατάρτισης του «εθνικού σχεδίου» αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαΐου και κατόπιν θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ως προς τα νομοσχέδια, τις προσεχείς εβδομάδες θα ψηφιστεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα δίνει κίνητρα για να παρέχουν φθηνότερο ρεύμα οι δήμοι και οι Περιφέρειες σε ευάλωτα νοικοκυριά με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο του Κώστα Σκρέκα βρίσκεται στη διαβούλευση και έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.

Η ενεργειακή κρίση πάντως αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, μια και η αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να εντείνει το πρέσινγκ, προχωρά σε πρωτοβουλίες, όπως η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία θα συζητηθεί με την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Την ίδια ώρα, από τα πρώτα σημαντικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν είναι εκείνο του Θάνου Πλεύρη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο έχει διαφημίσει υπέρ το δέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διατρανώνοντας πως θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ σε «νέα, ασθενοκεντρική βάση». Η αντιπολίτευση, ωστόσο, είναι ήδη στα «κάγκελα», εκτιμώντας πως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι προς τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η κατάθεση του πολυαναμενόμενου νέου κλιματικού νόμου, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πριν από δύο ολόκληρα χρόνια…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ