Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Οι ποινές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη που κατηγορούνται για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018 αποφάσισε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το ΜΟΔ επέβαλε ομόφωνα ποινή κάθειρξης 10 ετών χωρίς αναστολή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης του ακτιβιστή, στους Σπ. Δημόπουλο, 77χρονο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και Αθ. Χορταριά, 59χρονο μεσίτη. Μάλιστα αποφασίστηκε ο 77χρονος κοσμηματοπώλης να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι, λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο Εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες, καθώς οι ίδιοι στις απολογίες τους δεν έδειξαν καμία μεταμέλεια, και δεν έχουν αντιληφθεί τις πράξεις τους:

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης. Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί» είπε στην αγόρευση του ο κ. Μπουγιούκος.

Η έδρα συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση να αθωωθούν οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνταν για τα χτυπήματα στον Ζακ Κωστόπουλο έξω από το κοσμηματοπωλείο. Το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η Πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Με το άκουσμα της απόφασης δημιουργήθηκε ένταση στο χώρο εντός κι εκτός της αίθουσας. «Ντροπή, αίσχος, ξεφτίλες», ακουγόταν από το κοινό που βρισκόταν στη δίκη (κατά των αστυνομικών δυνάμεων οι ύβρεις) την ώρα που αντιδρούσαν τόσο η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, όσο και η Μάγδα Φύσσα που έδωσε το παρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε να περάσουν έξω αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη, ενώ φέρεται να προπηλακίστηκε από συνδικαλιστή Αστυνομικό η Μάγδα Φύσσα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί δέχθηκαν σφοδρές αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους, ενώ μία γυναίκα απωθήθηκε από αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους.

Στην αγόρευση του στην προηγούμενη συνεδρία, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι, για θανατηφόρο σκοπούμενη σωματική βλάβη, εκ των κατηγορουμένων, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης και να απαλλαγούν οι τέσσερις αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τα σφοδρά χτυπήματα, που κατάφεραν στο Ζακ, συνδέονται αιτιωδώς με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, που οδήγησαν στο θάνατο του.

«Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχθηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους» είχε τονίσει αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση, η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, είχε σχολιάσει: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ