Ο πολεμος του φυσικού αερίου διχάζει την Ευρώπη με τον Κακλαμανη να νουθετεί τον Μητσοτακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠωΤου Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Μετά την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ολοσχερώς απέναντί του την Ρωσία, η οποία συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις “μη φιλικές χώρες”, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα από τη Δύση!

Ακολούθως είχαμε την όλως παρανοϊκή απόφαση των Μητσοτάκη – Δένδια να απελάσουν 12 μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας, με συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και την ταυτόχρονη αντίδραση της Ρωσίας προς την Ελλάδα, με την απειλή, πως αυτές οι ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες!

Ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ευθυγραμμίζονται με τις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και που δυστυχώς ακολουθούν πειθήνια και άλλα κράτη της Ευρώπης (εκτός της Ελλάδος), όπως, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία!

Ωστόσο η κυβερνητική ενέργεια, πέραν πάσης λογικής, ήταν, να δοθεί η δυνατότητα στον πραξικοπηματία νεοναζιστή Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επικοινωνήσει με τον ελληνικό λαό, με ομιλία του στην ελληνική Βουλή! Μια διχασμένη Βουλή, αφού από την αίθουσα του Κοινοβουλίου απείχαν οι Κ.Ο. του ΚΚΕ, της “Ελληνικής Λύσης”, ενώ από το ΜέΡΑ25 υπήρξε απλή εκπροσώπηση βουλευτή του κόμματος!

Μάλιστα και όσοι Βουλευτές παραβρέθηκαν στην αίθουσα της Βουλής αιφνιδιάστηκαν όταν δόθηκε ο λόγος σε δυο πολεμιστές του Ζελένσκικαι οι οποίοι αποκάλυψαν πως ανήκαν στο νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφκαι το οποίο έχει επί χρόνια πραγματοποιήσει εκκαθαρίσεις ρωσόφωνων της Ουκρανίας!

Ο κυβερνητικός παραλογισμός συνεχίζεται, εμπλέκοντας και τον Α΄ ΓΕΕΘΑ…

Κατάφερε έτσι ο παραλογισμός Μητσοτάκη στο ζήτημα διαχείρισης τις πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, να θέσει την Ελλάδα στις μη φιλικές χώρες της Ρωσίας! Δηλαδή στις εχθρικές, όταν η Τουρκία (μέλος και εκείνη του ΝΑΤΟ και φιλική προς τις ΗΠΑ) κρατάει μια ουδέτερη στάση!

Ωστόσο αυτός ο παραλογισμός καλά κρατεί, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για νέα αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υλοποιώντας την παράκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Αμερικής!

Αφού άλλωστε υπάρχει η δέσμευση για αποστολή νέου οπλισμού στην Ουκρανία κατά τη συνάντηση Υπουργών Άμυνας από 40 χώρες και στην οποία παραβρέθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο Α΄ ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (;;;)!

Σε αυτήν την πολεμική συνεύρεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεσμεύθηκε για κάθε αποστολή ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία!

Ο Πούτιν στραγγίζει την Ευρώπη κι εκείνη απαντά με τουιτάρισμα

2Q==

Προ αυτής της κατάστασης η Ρωσία μέσω του εξαγωγέα της φυσικού αερίου (Gazprom) είχε αναγγείλει ότι από 1η Απριλίου η παροχή φυσικού αερίου στις μη φιλικές προς αυτήν χώρες θα πληρώνεται σε ρούβλια!Δηλαδή με άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprom με πληρωμή σε δολάρια ή ευρώ και ταυτόχρονα σε άλλο λογαριασμό η μετατροπή τους σε ρούβλια υπέρ του κράτους της Ρωσίας!  

Μια διπλωματική κίνηση του Βλαδίμηρου Πούτιν, προκειμένου να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες (23 προμηθεύει μέσω αγωγών με φυσικό αέριο) που στηρίζουν τις Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας! Μια κίνηση που φαντάζει πως θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά των μη φιλικών ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων και η Ελλάς – που συντάχθηκαν με τον αμερικανικό παραλογισμό των ΗΠΑ!

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε το Bloomberg (ιδιωτική εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και μέσων ενημέρωσης με έδρα την Νέα Υόρκη), οι ροές φυσικού αερίου σταμάτησαν για τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία!

Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πολιτική επί του θέματος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γράφει στο twitter:

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες»!

Σπάει το ευρωπαϊκό μπλοκ;

9k=

Όμως όπως πληροφορούμαστε, ήδη τέσσερεις χώρες – αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου – έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank (κρατική ρωσική επενδυτική τράπεζα) και έχουν πληρώσει σε ρούβλια, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες!

Επίσης σύμφωνα με τους Financial Times (μεγάλη καθημερινή βρετανική εφημερίδα), εταιρείες σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν εκκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια!

Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία – συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της OMV με έδρα τη Βιέννη – ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας!

Φυσικό επόμενο λοιπόν ήταν, να θορυβηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος των αρίστων του και έτσι συσκέφθηκαν στο Μαξίμου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και κατά πόσο υπάρχει για την Ελλάδα ενεργειακή επάρκεια στους καλοκαιρινούς μήνες, που από την τουριστική κίνηση η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να βγάλει πολλά σπασμένα, ώστε να μην σαλτάρει στο κενό ο κρατικός προϋπολογισμός!

Η λογική Κακλαμάνη κατά του παραλογισμού Μητσοτάκη…

Σε αυτήν την κυβερνητική παράκρουση, στην παραζάλη της ΝΔ, ευτυχώς υπάρχει κι ένας σοβαρός και λογικός άνθρωπος, που τυγχάνει να είναι και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων! Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πολλές φορές έχει προσπαθήσει κατά το παρελθόν να νουθετήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως όταν κατέδειξε το πραγματικό ανθελληνικό πρόσωπο του συμβουλευτικού οργάνου του Πρωθυπουργού και αρεστού στην Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, του οποίου είναι συχνοί επισκέπτες, το ΕΛΙΑΜΕΠ!  

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατία λοιπόν, Νικήτας Κακλαμάνης ήταν προχθές καλεσμένος του τηλεοπτικού σταθμού Kontra News 10 και του δημοσιογράφου Γιώργου Μελλιγώνη!

Έτσι ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε για το ενδεχόμενο να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια (όπως καταγράφεται στο you tube από τον σταθμό:

«Έχουμε την μεγάλη μας βιομηχανία που λέγεται τουρισμός κ.Μελιγγώνη. Αυτή η βιομηχανία για εμάς είναι ανάσα ζωής. Προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019, άρα θα μπούνε στα ταμία μας κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία τα χρειαζόμαστε και πάρα πολύ μάλιστα και σας λέω σαν Έλληνας πολίτης, αλλά και σαν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι προσωπική μου η άποψη, ουδόλως με ενδιαφέρει πως θα πληρωθούν (σ.σ. ρούβλια). Με ενδιαφέρει να έχει ο τόπος μου ενεργειακή επάρκεια, κάτι που το διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Είναι δυνατόν να βάλουμε σε διακινδύνευση την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων τώρα που αρχίζει ο Τουρισμός; Και από εκεί και πέρα, η Ευρώπη αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανίσχυρη να έχει μια κοινή πολιτική διότι είναι μέρος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και αυτό το οποίο με ρωτήσατε!

Αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε κ. Μελιγγώνη; Βλέπουμε μια Αμερική η οποία κάνει το κουμάντο. Ήρθε στην τελευταία σύνοδο κορυφής στην Ευρώπη ο κ. Μπάιντεν ως μεταπράτης. Επέβαλε τους όρους των ποινών. ΟΚ. Πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία, κάνεις λογικός άνθρωπος δεν λέει το ανάποδο. Μας πούλησε το υγροποιημένο δικό του αέριο χωρίς να ξέρουμε ακόμα σε ποια τιμή και σηκώθηκε και έφυγε. Και ποιος υφίσταται τις επιπτώσεις; Αφήστε τη Ρωσία που είναι ο εισβολέας. Δεν με ενδιαφέρει. Οι επιπτώσεις που είναι κ. Μελιγγώνη;

Στην Ευρώπη! «Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να το μάθω (σ.σ. πως θα γίνει η πληρωμή). Με ενδιαφέρει να υπάρχει συνεχής ροή ενέργειας στον τόπο μου.»!

Παραλογισμός με συνεχιζόμενη εμμονή Μητσοτάκη δημιουργεί μίγμα έκρηξης της ελληνικής κοινωνίας…

Όμως ο παραλογισμός Μητσοτάκη συνεχίζεται και για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η ΔΕΗ έχει στην κυριολεξία τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Όταν η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος την στιγμή που η Ισπανία και τη Πορτογαλία υλοποιούν από κοινού έναν μηχανισμό, ο οποίος θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%! 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εθνική πρόταση και την συνεργασία των δύο χωρών, σχετικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους για το επόμενο έτος. 

Μάλιστα σύμφωνα με την πρότασή τους, θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός, ο οποίος περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στο 40%!

Αντίθετα με τις παραπάνω δυο χώρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα προς το καθεστώς ενεργειακής κρίσης, χωρίς να κάνει κάτι για να προστατέψει τον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο πολίτη!

Διαβάζοντας στην Καθημερινή σε παλαιότερο άρθρο και οι αναφορές του οποίου ισχύουν και σήμερα, πως, η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική μάλιστα απόκλιση από τη μέση τιμή της Ε.Ε. αλλά και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας

Όπως επίσης ενημερωνόμαστε από την Ημερήσια, Στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας βρίσκεται η Ελλάδα. Η χώρα μας είχε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και γι΄ αυτό είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης…”!!  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ