Τον τρομο βιώνουν Ρώσοι πολίτες στην Ελλάδα: Φοβόμαστε να μιλήσουμε ρώσικα στον δρόμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φοβάται για τα παιδιά της η ρωσιδα ξεναγός που ζει στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια.

Ήταν Κυριακή του Πάσχα όταν η Οξάνα Μαριάχινα και οι φίλοι της δέχτηκαν άγρια επίθεση από Ουκρανούς εθνικιστές στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Οι δύο παρέες ήρθαν σε σύγκρουση όταν οι Ουκρανοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Ουκρανίας, με την παρέα των Ρώσων να απαντάει με συνθήματα υπέρ της χώρας τους.

Η Οξάνα, η οποία ζει στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και είναι ιστορικός και αρχαιολόγος απόφοιτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εργάζεται ως ξεναγός. Για πρώτη φορά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που κατοικεί στην Ελλάδα, αισθάνεται ότι φοβάται πλέον να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα.

«Ήταν η μέρα του Πάσχα. Ήμασταν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στην περιοχή του Ελληνικού, όπου υπήρχαν πολλές παρέες που ψήναμε στη θάλασσα. Κατά τις 7-8 μμ, σχεδόν όλη η παρέα μας είχε φύγει και είχαμε μείνει τέσσερα άτομα -τρία παλικάρια και εγώ- για να μαζέψουμε τα πράγματα. Όταν ο ένας από εμάς απομακρύνθηκε, μια διπλανή παρέα άρχισε να φωνάζει δυνατά και για πολύ ώρα το σύνθημα “Δόξα στην Ουκρανία”. Δύο από τους δικούς μου απάντησαν “Δόξα στη Ρωσία”. Ξεκίνησαν βρισιές. Μας πλησίασαν και ρώτησαν από που είμαστε και τους απαντήσαμε από τη Ρωσία. Μας ρώτησαν γιατί υποστηρίζουμε τη Ρωσία και τους απαντήσαμε πως είναι πατρίδα μας και έχουμε κάθε δικαίωμα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο ξυλοδαρμός. Οι Ουκρανοί ήταν δέκα με δώδεκα άτομα και οι φίλοι μου δύο, και τους χτυπούσαν πέντε με έξι άτομα τον καθένα» δήλωσε μιλώντας στο TPP.

«Λιποθύμησα μέσα στα αίματα»

H ίδια καταγγέλλει ότι στην παρέα των Ουκρανών αναγνώρισε έναν γνωστό της και προσπάθησε να τον απομακρύνει, ωστόσο εκείνος την χτύπησε στο κεφάλι και στο πρόσωπο με σιδερογροθιά: «Άκουσα βρισιές εναντίον μου και τότε προσπάθησα να απομακρύνω έναν χωρίς να τον ακουμπήσω -παρά μόνο από τη μπλούζα- και εκείνη τη στιγμή ο Ουκρανός τον οποίο γνώριζα, με χτυπάει στο πρόσωπο με σιδερογροθιά. Προσπαθώ να προστατεύσω το πρόσωπό μου και αρχίζουν να με βαράνε δύο, ανοίγοντας μου του κεφάλι. Χτυπάνε με κλωτσιές και γροθιές τα χέρια μου, τα πόδια μου, τα πλευρά μου, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσω μέσα στα αίματα.Τότε τρόμαξαν, ενώ είχαν έρθει και περαστικοί να τους πουν να σταματήσουν, οπότε τράπηκαν σε φυγή». 

Η Οξάνα αναφέρει ότι ειδοποίησαν την αστυνομία, ωστόσο άργησαν πολύ να έρθουν. Την επόμενη μέρα η ίδια κατέθεσε μήνυση και στη συνέχεια εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ωστόσο όταν πήγε στο Α.Τ. μαζί με άλλο ένα θύμα το οποίο είχε καταγωγή από τον Πόντο, οι αστυνομικοί δεν τους δέχτηκαν: «Την ίδια ημέρα που πήγα εγώ στην αστυνομία με δέχτηκαν. Αλλά δύο μέρες μετά που πήγα με το άλλο θύμα -Πόντιος στην καταγωγή- περιμέναμε τέσσερις ώρες στο Α.Τ. Αργυρούποληςκαι δεν μας δέχθηκαν, λέγοντας μας πως έχουν άλλες δουλειές. Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να πάει για ιατροδικαστική, αφού δεν τον άφησαν πρώτα να προχωρήσει σε μήνυση. Μας δέχθηκαν την Παρασκευή, οπότε καλέσαμε ιατροδικαστή, που μας ρώτησε γιατί περιμέναμε πέντε ημέρες και δεν μπορεί να μας δει λόγω Πρωτομαγιάς. Μέχρι να τον εξετάσουν, οι πληγές και οι μελανιές είχαν αρχίσει να υποχωρούν».

Η ίδια κάνει λόγο για «φασιστική επίθεση, μόνο και μόνο επειδή είμαστε Ρώσοι και υποστηρίζουμε τη χώρα μας», ενώ προσθέτει ότι δεχτεί απειλητικά μηνύματα στα social media, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να λέει στον γιο της να μην μιλάει ρώσικα: «Όχι μόνο αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε, αλλά φοβόμαστε πλέον να μιλάμε ρωσικά στους δρόμους. Γιατί έχουν γίνει πολλές επιθέσεις, ακόμα και σε παιδιά και ηλικιωμένους από Ουκρανούς… σε μέσα μαζικής μεταφοράς και στον δρόμο, μόνο και μόνο γιατί μιλάνε ρώσικα. Φοβάμαι ακόμα και για τα παιδιά μου, όταν βγαίνουν έξω. Έχω ένα αγόρι δεκαέξι χρονών και του λέω προσέξτε, μην μιλάτε ρώσικα».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν ομάδες Ουκρανών εθνικιστών που «ψάχνονται για τσακωμούς, απειλούν ρωσικά εστιατόρια κλπ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ