Άγριες Μέλισσες: Η πικρή ιστορία του τραγουδιου του Αττίκ που τραγούδησε ο Νικηφόρος στην Ασημινα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια στην σκηνή που θύμιζε ταινία του Αλεκου Σακελλαριου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νικηφόρος τραγούδησε στην Ασημινα το Ζητάτε να σας πω του Αττίκ. Ένα τραγούδι που γράφτηκε προν απο 90 περίπου χρονια μεσα σε δέκα λεπτά.

https://twitter.com/parizianaa/status/1521958767226671106?s=21&t=usCkZou1QgWqUOJ66EGgRw


Η ιστορία του τραγουδιου

Αθήνα του ’30. Ένα βράδυ στη Μάντρα του Αττίκ, μπήκε η πρώην σύζυγός του Μαρίκα Φιλιππίδου με τον νέο της σύντροφο, Σταμάτη Μερκούρη (αργότερα πατέρα της Μελίνας Μερκούρη).

Τότε, οι θαμώνες αναγνωρίζοντάς την ξεκίνησαν τα πειράγματα προς τον Αττίκ. Σχεδόν ρυθμικά ξεκίνησαν να του ζητάνε το «Είδα μάτια», ένα υπέροχο βαλσάκι που είχε γράψει ο ίδιος όταν γνώρισε την Μαρίκα, με την οποία ήταν πολύ ερωτευμένος.

Αναστατωμένος ο Αττίκ, με βουρκωμένα μάτια, σηκώθηκε από το πιάνο, ζήτησε συγγνώμη πνιχτά και κατευθύνθηκε προς τα καμαρίνια του.

Η αίθουσα πάγωσε και επικράτησε αμηχανία. Κανείς δεν ήξερε τι είχε προκαλέσει και τι θα ακολουθούσε. Ωστόσο, όλοι περιμέναν την επιστροφή του Αττίκ.

ED9F51D2 A006 4B7D AEA3 C6D6D10292D2
Η Μαρίκα Φιλιππίδου. Ο μεγάλος έρωτας του Αττίκ που ο χωρισμός τον πίκρανε.

Μετά από δέκα λεπτά, ο Αττίκ επέστρεψε στην αίθουσα. Πλησίασε το πιάνο και άρχιζε να τους λέει «Ζητάτε να σας πω, τον πρώτο μου σκοπό, τα περασμένα μου γινάτια, ζητάτε «είδα μάτια», με σκίζετε κομμάτια…», συνεχίζοντας το μελαγχολικό τραγούδι που είχε γράψει στα μόλις δέκα λεπτά απουσίας του.
Στην τελευταία νότα, σήκωσε το κεφάλι περήφανος και κοίταξε το κοινό του. Με ένα νεύμα αποχώρησε και δεν ξαναγβήκε εκείνο το βράδυ.
Τα μεγάλα γαλανά μάτια της Μαρίκας, δακρυσμένα, αποχώρησαν από τη Μάντρα.

Οι πληροφορίες για τον Αττίκ ειναι απο τη mixanitouxronou.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ