Το Κογκρέσο έτοιμο να ανάψει το”πράσινο φως” στην πώληση F-16 στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγορά από την Τουρκία το 2017 του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400,  μετέτρεψε περιβόητα την μετέτρεψε σε παρία στο Καπιτώλιο, ωθώντας το Κογκρέσο να πρωτοστατήσει στο να κλωτσήσει την Άγκυρα στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth.

Όμως η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, κυρίως μέσω της εξαγωγής οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της διπλωματίας με τη Ρωσία, έδωσε στην Άγκυρα την ευκαιρία να ενισχύσει την αμαυρωμένη εικόνα της στο Κογκρέσο. Εάν παίξει σωστά τα χαρτιά του, ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πείσει το Κογκρέσο να επιτρέψει την αγορά περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων 40 μαχητικών αεροσκαφών Block 70 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.

Αρκετοί βασικοί νομοθέτες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 έχουν επισημάνει προσεκτικά στο Defence News ότι, μπορεί να έχουν την τάση να επιτρέψουν στην Άγκυρα να αγοράσει τα F-16 αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε ότι μια τέτοια πώληση, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. τα ενδιαφέροντα.

Ωστόσο, το Κογκρέσο κατέχει σημαντική ισχύ στο να εμποδίσει πιθανές πωλήσεις όπλων και οι νομοθέτες κατέστησαν σαφές ότι μια μεταφορά F-16 θα εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ακόμη και όταν προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία στη σχέση της τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Ρωσία. μυριάδες άλλες περιφερειακές διαφορές.

«Πρέπει να μιλήσουμε και να εργαστούμε με την Τουρκία και άλλους που συνεργάζονται μαζί μας ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς, DN.Y., στο Defense News. «Έδειξαν κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε ακόμα να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ορισμένα πράγματα που εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν κατά καιρούς».

Ο Μικς δεν ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων –μια θέση που του επιτρέπει να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων– μέχρι το 2021, πολύ αφότου το Κογκρέσο κωδικοποίησε για πρώτη φορά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 στο νομοσχέδιο για την κυβερνητική χρηματοδότηση του 2019.

Άλλοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να νομοθετήσουν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα έχουν επίσης σηματοδοτήσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμή τους για να εμποδίσουν μια πιθανή πώληση F-16.

“Έχω μιλήσει με πολλά από τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό”, είπε ο γερουσιαστής James Risch, R-Idaho, το υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, στο Defense News. «Οι Τούρκοι έχουν κάνει ένα αξιόπιστο επιχείρημα για το γιατί πρέπει να πάρουν τα F-16».

«Είμαι θετικά διατεθειμένος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είμαι εντελώς εκεί ακόμα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ