Κυριακος Μητσοτακης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατιας: Ναι, είμαστε με την Ουκρανια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με λίγα λόγια, ναι, είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία, και είμαστε με την Ελευθερία. Όπως, ακριβώς, είμαστε και με τη Δύση. «Η Ελλάς πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά και πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν», διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γιατί είμαστε μέρος της Δύσης. Προσθέτουμε σήμερα: είμαστε μέρος της ιστορίας της, είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Στη Δύση οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, αντί να τις αναζητούμε μετέωροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας προς τους φίλους μας ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητούμε, αν χρειαστεί, τη δική τους έμπρακτη συμπαράσταση. Τελεία και παύλα.

Αγαπητοί Σύνεδροι, η χώρα μας δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους, με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αυτά ακριβώς είναι τα λόγια που χρησιμοποίησα στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης και πιστεύω ότι το έργο μας υπηρέτησε πλήρως και τα δύο σκέλη αυτής της έκτης δέσμευσής μας.

Για το πρώτο μιλά ο κεντρικός ρόλος που είχε η πατρίδα μας στην κατάκτηση -γιατί περί κατάκτησης πρόκειται- του Ταμείου Ανάκαμψης. Τον κεντρικό ρόλο που είχε η πατρίδα μας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια, στο Ενιαίο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και τώρα, βέβαια, το ρόλο που παίζουμε στην κοινή απάντηση που διεκδικούμε για τα θέματα ενέργειας.

Είναι ένα πεδίο στο οποίο ήδη η χώρα έχει διαμορφώσει τους όρους ώστε να καταστεί η «γέφυρα» μεταξύ ηπείρων και «πύλη» προς την Ευρώπη. Με ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αφρική, με την Κύπρο, με το Ισραήλ και με μεγάλα έργα που αφορούν το υγροποιημένο αέριο, όπως ο νέος τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης στην οποία βρέθηκα πρόσφατα μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλους τους ηγέτες της Βαλκανικής. Όσο για τις εθνικές προτεραιότητες, η απάντηση έρχεται από την ενεργό διπλωματία μας και τα αποτελέσματά της.

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Την ανάπτυξη συμμαχιών, κρίσιμων συνεργασιών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. Την ενίσχυση, όπως είπατε, κύριε Πρόεδρε, των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Και ασφαλώς την αναβάθμιση της αμυντικής συμπόρευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία και με πολλές ακόμα χώρες. Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής μας ασπίδας, γιατί προτεραιότητα παραμένει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Αυτή που τώρα ενισχύεται με τα 24 νέα μαχητικά Rafale. Με τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες, με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Romeo, τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, με την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 αλλά και των φρεγατών τύπου MEKO. Αλλά και με τον συνολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού όλων των κλάδων. Και, βέβαια, με την ανακούφιση των ενστόλων μέσω της αύξησης των επιδομάτων τους και τη μείωση της φορολογίας τους. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί είμαστε η παράταξη της ειρήνης και της συνεργασίας και ταυτόχρονα η παράταξη της πατρίδας και της ανεξαρτησίας. Γιατί για εμάς η εθνική άμυνα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ