Εξαιρετική Εκδήλωση Τιμής Ελλήνων Ηρώων του 1821 στο USS Constitution

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Νίκου Σταματάκη

Την περασμένη Κυριακή, 1η Μαϊου, μετά την παρέλαση στη Βοστώνη πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση, πιθανότατα πιο σημαντική και από την ίδια την παρέλαση.  Υπό την αιγίδα και με δαπάνη του Ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης υπό την ηγεσία του επιφανούς ομογενή Γιώργου Γιαλτουρίδη έγινε στην αίθουσα καπετάνιου της ιστορικής φρεγάτας USS Constitution παρουσίαση του ημερολογίου του Marine Private William Fleming που υπηρέτησε στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα χρόνια 1824 έως και 1828. Στισ σελίδες του ημερολογίου ο Φλεμινγκ αναφέρεται στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κανάρη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο πλοίο στις 11 Μαίου και στην 1η Ιουνίου του 1827.

USS CONSTITUTION MAY 1 20222 GG DIARYUSS CONSTITUTION MAY 1 20222 C

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο κ. Γιαλτουρίδης στην εξαιρετική εισήγησή του στην ομήγυρι…

USS CONSTITUTION MAY 1 20222 B

ΦΩΤΟ: Ο Γιώργος Γιαλτουρίδης (δεξιά) με τον υπ.Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ.Κώστας Τσιάρας που επισκεπτόταν την Βοστώνη για την παρέλαση, ο έλληνας πρόξενος στην πόλη κ.Στράτος Ευθυμίου, η καθηγήτρια και μέλος του προεδρείου της Παμμακεδονικής κα.Νίνα Γκατζούλη, μέλη του Ποντιακού Συλλόγου και άλλοι ομογενείς. Επίσης η ομήγυρις επισκέφθηκε το μουσείο του ιστορικού πλοίου USS Constitution Museum, όπου οκ.Γιαλτουρίδης είναι διακεκριμένο μέλος.

Το ημερολόγιο ανήκει στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και το έχουν δανείσει στο μουσείο με μακροχρόνιο δάνειο.  Παρακάτω τα ντοκουμέντα:
uss constitution 1824

(USS Constitution Museum)

image.png

Admiral Canaris accompanied by some other Greek officers visited our ship. He is a man of about 35 years of age of small stature, but well made with dark penetrating eyes, and of a very mild, modest department. He’s one of the bravest men that the Greeks possess, and his gallant exploits have endured his name dear to his countrymen.

Ο William Fleming, πεζοναύτης στο USS Constitution, έγραψε πολλές φορές στο προσωπικό του ημερολόγιο. Σύμφωνα με τον Fleming, στις 11 Μαΐου 1827, το πλήρωμα δέχθηκε στο πλοίο τον ναύαρχο Constantine Canaris. Ο στρατιώτης των πεζοναυτών Γουίλιαμ Φλέμινγκ έγραψε: “Ο ναύαρχος Κανάρης συνοδευόμενος από κάποιους άλλους Έλληνες αξιωματικούς επισκέφτηκε το πλοίο μας. Είναι ένας άντρας περίπου 35 ετών με μικρό ανάστημα, αλλά καλοφτιαγμένος με σκούρα διαπεραστικά μάτια και με πολύ ήπιο, σεμνό τμήμα. Είναι ένας από τους πιο γενναίους άντρες που έχουν οι Έλληνες και τα γενναία κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αγαπητό στους συμπατριώτες του».

(Courtesy of British Museum, Creative Commons Attribution-Non-Commercial-ShareAlike 4.0 International)

Lithograph of Konstantinos Kanaris (1793–1877) by Adam de Friedel (1780–?), 1830.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, την 1η Ιουνίου 1827, το πλήρωμα δέχθηκε στο πλοίο τον στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Περιγράφοντας τον Κολοκοτρώνη, ο Φλέμινγκ έγραψε: «Καθώς βρισκόμασταν εδώ, μας επισκέφτηκε ο διάσημος Έλληνας Στρατηγός Κολοκοτρώνης. Είναι σχεδόν 50 ετών, με μεγάλο ανάστημα, με μεγάλα χαρακτηριστικά και αποφασιστικό βλέμμα. Είναι συνολικά πολύ μεγαλοπρεπής σε εμφάνιση άνθρωπος και σπουδαίος πολεμιστής. Οι Έλληνες στρατιώτες τον θεωρούν ως το κύριο στήριγμα στον αγώνα τους για την ελευθερία. Η ίδια η εμφάνισή του τους εμψυχώνει και σπάνια τους οδηγεί σε δράση χωρίς να βγουν νικητές».

Lithograph of General Theodoros Kolokotronis (1770–1843) by Karl Krazeisen (1794–1878).

image.png

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος (έργο του Διονυσίου Σολωμού) αναγνωρίζει τη συμβολή των Αμερικανών Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση:

Stanza 22:
Γκαρδιακὰ χαροποιήθη
καὶ τοῦ Βάσιγκτον ἡ γῆ
καὶ τὰ σίδερα ἐνθυμήθη
ποῦ τὴν ἔδεναν κι αὐτή.
Wholeheartedly joyful
Is also Washington’s land
And the shackles that bound her

She remembers firsthand.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ