Νεπάλ: 52χρονος Σέρπα ανεβαίνει για 26η φορά στο Έβερεστ και σπάει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεπάλ: Οι Σέρπα, ορεινή φυλή του Νεπάλ, συχνά παίζουν το ρόλο οδηγού των ξένων αναρριχητών στα Ιμαλάια.

O Σέρπα κατάφερε να ανέβει το Έβερεστ για 26η φορά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο μάλιστα κατείχε ο ίδιος, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο Κάμι Ρίτα, 52 χρόνων, ανέβηκε στα 8,848 μέτρα οδηγώντας άλλους 10 Σέρπα αναρριχητές.

«Ο Κάμι Ρίτα έσπασε το δικό του ρεκόρ και έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην αναρρίχηση» ανέφερε ο Ταρανάθ Αντικάρι, γενικός διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού.

Φέτος, το Νεπάλ εξέδωσε 316 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ κατά την περίοδο αιχμής, σε σχέση με τις 408 του περασμένου έτους – που ήταν και οι περισσότερες που έχουν δοθεί ποτέ.

Το μικρό αυτό έθνος των Ιμαλαΐων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τους ξένους αλπινιστές που φτάνουν από κάθε γωνιά της γης για να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή.

Ωστόσο, αρκετές φορές, έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων για τον συνωστισμό στις χιονισμένες διαδρομές ανάβασης, αλλά και των θάνατο ορειβατών.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα Ιμαλάια, στο Έβερεστ έχουν γίνει 10.657 αναρριχήσεις από την πρώτη φορά που ο σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα οδηγός του Τένσινγκ Νοργκέι πάτησαν την κορυφή του το 1953, ενώ έχουν πεθάνει 311 ορειβάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ