Το απόλυτο ξεγύμνωμα για τη ΔΕΗ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μπαράζ δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας» προκάλεσε, τελικά, την άμεση κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ζήτησε εσπευσμένα εξηγήσεις από τη ΔΕΗ ύστερα από τα κραυγαλέα ψεύδη της πρώτης ανακοίνωσής της στις 29 Απριλίου, με συνέπεια χθες η ΔΕΗ, απαντώντας στην επιτροπή, να παραδεχθεί τα πάντα.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις 21/12/2021 την έναρξη του προγράμματος αγοράς μετοχών», ομολόγησε χθες με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση της «δημοκρατίας» και, ταυτόχρονα, για το απόλυτο ξεγύμνωμα της «επικίνδυνης» διοίκησης Στάσση. Από τη μία η εφημερίδα απέδειξε ότι, ακόμα και στις πιο μαύρες ημέρες για τον ελληνικό Τύπο, με την ελευθεροτυπία στη χώρα μας να έχει κατρακυλήσει κάτω κι από το… Μπουρούντι, καταφέρνει να ασκεί ως οφείλει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Της κανονικής δημοσιογραφίας, κι όχι της «πετσωμένης», όπως αποδείχθηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και στη συγκεκριμένη υπόθεση της ΔΕΗ. Από την άλλη, η διοίκηση Στάσση αντιλήφθηκε ότι μπορεί να λέει ψέματα για λίγο σε πολλούς, αλλά όχι για πάντα, και κυρίως όχι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΔΕΗ, στις 29/4, μόλις πέντε αράδων αποδείχθηκε ότι ήταν περιφρονητική προς τον πολίτη και παραπλανητική προς τους επενδυτές, «ξεπετώντας» μια εσκεμμένα θολή διάψευση που προώθησαν «αμάσητη» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: «Λόγω της ενεργειακής κρίσης, το δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί ούτε πρόκειται όσο διαρκεί η κρίση. Τα δημοσιεύματα είναι εκτός πραγματικότητας».

Οι αποκαλύψεις της «δ», όμως, συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Με στοιχεία και ντοκουμέντα. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που γνώριζε ότι υπήρχαν ήδη 12 συναλλαγές αγοράς ιδίων μετοχών για το πρόγραμμα μπόνους των golden boys, αντέδρασε.

Ετσι, η ΔΕΗ σύρθηκε χθες από την επιτροπή σε μια ντροπιαστική ανακοίνωση που αποδέχεται τα πάντα:

  1. «Η ΔΕΗ Α.Ε., με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με το Πρόγραμμα Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διευκρινίζει τα ακόλουθα: Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 4/6/2021 με πλειοψηφία 93,3% στο πλαίσιο της έγκρισης της νέας πολιτικής αποδοχών της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εταιρίας». Η ΔΕΗ παραδέχεται ότι ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση το πρόγραμμα ιδίων μετοχών για μπόνους στα στελέχη της, σύμφωνα με τη νέα πολιτική αποδοχών.
  2. «Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες αντίστοιχες πρακτικές και σε θετική ανταπόκριση σε αντίστοιχες προτροπές μετόχων σε προηγούμενες γενικές συνελεύσεις». Όπως έχουμε αναφέρει διεξοδικώς, την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είχαν το Υπερταμείο -με μοναδικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών- και το ΤΑΙΠΕΔ με 51% συνολικά. Η ΔΕΗ παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να προβεί μόνη της σε τέτοια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με εξωφρενικά μπόνους 16.000.000 ευρώ, δίχως τη σύμπραξη της απόλυτης πλειοψηφίας («προτροπές») της κυβέρνησης (ΥΠΟΙΚ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ).
  3. «Με την ίδια ως άνω απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις 21/12/2021 την έναρξη του προγράμματος αγοράς μετοχών, όπως άλλωστε γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό με την από 24/12/2021 ανακοίνωση της εταιρίας». Αυτό που αποκήρυτταν από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και κάποιοι αστοιχείωτοι βουλευτές της προσκολλήσεως, προσπαθώντας να βγάλουν τρελούς όσους έλεγαν ότι το πρόγραμμα «τρέχει» κανονικά με απόφαση από 21/12/21, η επιχείρηση πλέον το παραδέχεται. Το πρόγραμμα υλοποιείται κι ενεργοποιήθηκε κανονικότατα από 2/1/2022.
  4. «Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα πέρατος μέχρι το τέλος του 2025». Όπως αποκάλυψε η «δ», τα 16.000.000 ευρώ μπόνους, με τη διάθεση 1.800.000 μετοχών, αφορούν μόνο το πρώτο σκέλος που ολοκληρώνεται στις 4/6/2023. Απομένουν ακόμα δυο σκέλη του ίδιου προγράμματος με επιπλέον υπερ-μπόνους για το 2024-2025.
  5. «Σε υλοποίηση του εγκριθέντος προγράμματος, η εταιρία έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα, με αγορές που πραγματοποιήθηκαν εντός του Φεβρουαρίου 2022, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 706.238 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,1849% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών της εταιρίας, όπως γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό με σειρά ανακοινώσεων της εταιρίας και με πιο πρόσφατη αυτήν της 1ης/3/2022». Η ΔΕΗ επαληθεύει τη «δ» ότι το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και ότι τα στοιχεία που παραθέσαμε στα ρεπορτάζ μας ήταν ακριβέστατα, δηλαδή ότι έχουν αγοραστεί ως τώρα 706.238 μετοχές, από τις 1.800.000 μετοχές του προγράμματος, αξίας 6.000.000 ευρώ, με 12 συναλλαγές έως τέλος Φεβρουαρίου.
  6. «Δεν έχουν διατεθεί μετοχές της εταιρίας σε στελέχη του Ομίλου ΔΕΗ». Ουδείς ισχυρίστηκε ότι ήδη έχουν διατεθεί οι μετοχές, ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών υλοποιείται βάσει απόφασης γενικής συνέλευσης και διοικητικού συμβουλίου, με μοναδικό κι αποκλειστικό σκοπό να δοθούν δωρεάν ως μπόνους στα golden boys. Το πότε θα δοθούν ουδεμία σημασία έχει.
deh
Η απάντηση της ΔΕΗ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το σκάνδαλο παραμένει, όσο δεν ακυρώνεται το πρόγραμμα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πλέον μετά τη χθεσινή παραδοχή της ΔΕΗ για το «χρυσό» πρόγραμμα μπόνους είναι δύο: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι έχει καλυφθεί από την απάντηση της ΔΕΗ και μια επιχείρηση που διαψεύδει τον εαυτό της εξακολουθεί να διατηρεί την αξιοπιστία της στο επενδυτικό κοινό;

Το σημαντικότερο όλων: Η ΔΕΗ ακόμα και χθες δεν ανέφερε πουθενά ότι πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να ακυρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Όσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπόνους διατηρείται «ζωντανό», οι μετοχές προορίζονται για τον Στάσση και τα στελέχη του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «το δικαίωμα δεν θα ασκηθεί».

Όσο, όμως, δεν λαμβάνεται απόφαση ακύρωσης του προγράμματος τόσο το σκάνδαλο θα παραμένει «ανοιχτό», εκθέτοντας στο εξής όχι μόνο το αδηφάγο διοικητικό συμβούλιο Στάσση, αλλά ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπερταμείο των Δερδεμέζη – Δημητριάδη, οι οποίοι οφείλουν να διαχειρίζονται με σύνεση τη δημόσια περιουσία κι όχι να δίνουν πράσινο φως για την απροκάλυπτη κατασπατάλησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ