Εφη Αχτσιόγλου: Στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη η προστασία των εταιρειών παραγωγής ενέργειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο “Kontra Channel” «Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμό σώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένους παραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές,αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Kontra Channel”.

 

«Παρέμβαση στη πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν,όριο στη χονδρική και κατ’ επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη,γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών», πρόσθεσε.

 

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε,«περιγράφει με πάρα πολύ θολό τρόπο έναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίο δεν έχουμε δει και μάλλον ακόμη δεν έχει συγγράψει,διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»και σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της ΝΔ για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την πληροφορία από την κυβέρνηση για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ,επισήμανε πως«πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπει να τεθούν σε δημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του “μαγειρέματος”.Διαφάνεια και όλα στο φως».

Αναφερόμενη, τέλος, στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 15 Μαΐου τόνισε ότι «οι πολίτες συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία δηλώνουν στην κυβέρνηση ότι το πάρτι τελειώνει.Η Κυριακή θα είναι, επίσης, αφετηρία για έναν ανοιχτό και μαζικό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,στενά συνδεδεμένο με τους κοινωνικούς χώρους στους οποίους αναφέρεται,με δυναμική παρουσία στην κοινωνία και στους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης (συνδικάτα,συλλόγους, επιμελητήρια κ.λπ.)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ