Γερμανική εταιρία δέχτηκε να κάνει πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα μεταδιδει ο Θανασης Αυγερινος απο τη Μόσχα, Γερμανική εταιρία δέχτηκε να κάνει πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του reuters.com η γερμανική VNG (VNG.UL) θα μεταφέρει πληρωμές σε ευρώ για ρωσικό αέριο στην Gazprombank (GZPRI.MM) στο μέλλον και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια, ανέφερε τη Δευτέρα, συναντώντας το κλειδί της Μόσχας. απαιτήσεις στο πλαίσιο ενός νέου καθεστώτος πληρωμών.

Τα πρώτα λεπτομερή σχόλια της VNG για το θέμα έρχονται καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα σειρά κανόνων που έχει επιβάλει η Μόσχα για να πληρώσουν για το πιο πολύτιμο αγαθό της, κυρίως μια απαίτηση να πληρώσουν σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου συστήματος.

Οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στη Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τη νομοθεσία των κυρώσεων και ότι η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική περιφερειακή εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW (EBKG.DE), δήλωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τον εφοδιασμό και συνεπώς την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.

«Θα πληρώσουμε το ποσό του τιμολογίου, το οποίο θα συνεχίσει να εκφράζεται σε ευρώ, στους λογαριασμούς της Gazprombank σύμφωνα με την προγραμματισμένη διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή στον προμηθευτή μας από την πλευρά μας», ανέφερε η VNG σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

“Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού έγινε εντελώς ομαλά.”

Η εταιρεία δεν απάντησε σε γραπτές επακόλουθες ερωτήσεις ζητώντας να διευκρινιστεί εάν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή του ρουβλίου.

Μαζί με τις Uniper (UN01.DE) και RWE (RWEG.DE), η VNG είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η EnBW είπε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι αυτοί οι όγκοι θα μειωθούν από το 2023 και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ