23 χρονών παλικαρακι, αυτοκτονησε στο στρατο από τα καψόνια και το bullying, σύμφωνα με όσα καταγγέλει η οικογένεια του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πατέρας του αδικοχαμένου φαντάρου, Κυριάκου Ευαγγελάτου, που έδωσε τέλος στη ζωή του, τον περασμένο χρόνο, ξεσπά, καταγγέλοντας ότι το bullying που δεχόταν στο στρατόπεδο, τον οδήγησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο 23χρονος φαντάρος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια βυθίστηκε στη θάλασσα. Η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή καταγγέλλει ότι το παιδί τα καψώνια και ο εκφοβισμός, τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ διαψεύδει το πόρισμα της ΕΔΕ για το στρατόπεδο και υποστηρίζει ότι κανείς ποτέ δεν παίρνει την ευθύνη για τις αυτοκτονίες.

«Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και να βγουν τα αποτελέσματα. Έδειξε ό,τι δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια οι ΕΔΕ, για όλες τις αυτοκτονίες που έχουν γίνει, ότι δηλαδή κανείς δεν ευθύνεται για τίποτα», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου φαντάρου και συνέχισε: «Ο γιος μου ήταν ένα παιδί με αξιοπρέπεια και ήθος. Ήθελε να το διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα μόνος του και δεν μας είχε εκδηλώσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Τρεις μέρες πριν γίνει το μοιραίο, εκδηλώθηκε σε εμάς και μας είπε τα προβλήματα που είχε περάσει, τα καψόνια που του έκαναν και το bullying που είχε υποστεί».

Μάλιστα, ο πατέρας του 23χρονου αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα στην έκθεση της ΕΔΕ στην οποία αναφέρεται ότι φορούσε αθλητικά παπούτσια, ωστόσο όπως λέει ο πατέρας του είχαν δώσει μικρότερο νούμερο, με αποτέλεσμα να του επιτρέψουν να φοράει τα παπούτσια του μέχρι να του δώσουν άρβυλα στο σωστό νούμερο: «Στο πόρισμα λένε πως φορούσε αθλητικά παπούτσια αυθαίρετα επειδή του ήταν μικρά τα άρβυλα και πως μετά από λίγες μέρες του χορήγησαν άρβυλα. Θέλετε να ακούσετε τη δική μας εκδοχή; Του έδωσαν μικρά άρβυλα, τα φόρεσε και πλήγιασαν τα πόδια του. Μια αξιωματικός τον λυπήθηκε και του έδωσε άδεια να φορέσει αθλητικά παπούτσια. Τελικά του χορηγήθηκαν κανονικά άρβυλα μετά από 3 με 3,5 μήνες», περιέγραψε ο κ. Ευαγγελάτος.

Από πλευράς του ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης αναφέρει: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, οι οποίες εκκρεμούν σε δικογραφία στην εισαγγελία του στρατοδικείου και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο. Διότι η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη κάτω από συνθήκες ψυχωσικής διαταραχής που του προκάλεσε η κακομεταχείριση στο στρατό».

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από μερικές μέρες οι δικηγόροι της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης και Μαριαλένα Παπαχρήστου, ανέφεραν:

«Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, καθώς και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη Κυριάκου Ευαγγελάτου που αυτοκτόνησε στην Κεφαλλονιά στις 20/2/2021, ενώ βρισκόταν σε άδεια. Από την αξιολόγηση και μελέτη του υλικού της δικογραφίας που περιήλθε στα χέρια της οικογένειας, τόσο από τους νομικούς της συμβούλους, όσο και από την τεχνικό της σύμβουλο ψυχίατρο προέκυψε ότι η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου αποτέλεσε συμπεριφορά υπαγορευμένη από έντονη ψυχολογική διαταραχή που προκλήθηκε από ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες στις μονάδες που υπηρέτησε, τόσο στον Έβρο, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει αναβολή και αφού είχε διαγνωστεί διαταραχή προσαρμογής με αγχώδες συναίσθημα, όσο και μετά την εκ νέου παρουσίαση του στην Θήβα και αργότερα στην Πάτρα.

Παρά τις ελλείψεις της ΕΔΕ και ιδίως την μη αναζήτηση μαρτύρων πέρα από τους διοικητές, αξιωματικούς και εν ενεργεία συστρατιώτες του στην τελευταία μονάδα, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Ευαγγελάτος δέχθηκε κατ’ επανάληψη ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό κλονισμό, δεν έτυχε της απαιτούμενης προστασίας, θεραπευτικής φροντίδας και αντιψυχωτικής αγωγής και εν τέλει της επιβεβλημένης απαλλαγής από την στρατιωτική υπηρεσία, αφέθηκε αβοήθητος από όσους είχαν τη νομική ευθύνη για την φροντίδα της υγείας του και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής, η οποία του τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Με εμπεριστατωμένο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, καθώς και τεχνική ψυχιατρική έκθεση, η οικογένεια του Κυριάκου Ευαγγελάτου αναδεικνύει τα παραπάνω και ζητά την διερεύνηση της υπόθεσης, την αναζήτηση μαρτύρων, εγγράφων και συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων.

Καμία συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για αυτήν την αυτοκτονία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στις ερωτήσεις που έγιναν στην Βουλή και από τον Τύπο είναι η ώρα να γίνουν πράξη, η αλήθεια να διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.

Ζητάμε από τους αγωνιζόμενους στρατιώτες, την κοινωνία και τους φορείς της να σταθούν στο πλευρό μας για μην περάσει στην ατιμωρησία και αυτή η «αυτοκτονία στρατιώτη»».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ