Απογύμνωση της ελληνικής αντιαποβατικής και αντιαεροπορικής άμυνας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος 

Η Αθήνα δέχεται πιέσεις να παραχωρήσει στην Ουκρανία τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1. Είναι τα ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας και για τα οποία το ΕλληνικόΣτράτευμα διαθέτει ένα μεγάλο στοκ ανταλλακτικών. Αν τελικά υποχωρήσει η κυβέρνηση (που φαίνεται ότι το συζητά) στις πιέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας και παραχωρήσει και τα ΤΟΜΑ ΒMP-1 στην Ουκρανία τότε θα μιλάμε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ύπουλο σχέδιο αποστρατικοποίησης των νησιών μας του Αιγαίου.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει αρκετό οπλισμό,εάν λοιπόν παραχωρήσει και τα ΤΟΜΑ ΒMP-1, με το πρόσχημα ότι θα αντικατασταθούν από νεότερα και πιο σύγχρονα, μας γεννιέται ένα μεγάλο πρόβλημα. Ναι μεν μας λένε οι Αμερικανοί και Γερμανοί: Δώστε τα ΒMP-1 στην Ουκρανία (που είναι η αντιαποβατική ομπρέλα των Ελληνικών νησιών με ισχυρότατη δύναμη πυρός) και εμείς θα σας προμηθεύσουμε με M2 Bradley. Έξ όσων γνωρίζω όμως, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά μας, ειδικά τα Δωδεκάνησα, οπότε αμερικανικός οπλισμός δεν θα υπάρχει εκεί. Δώρο άδωρον δηλαδή και αν η γείτονα αποφασίσει να υφαρπάξει ένα η δυο νησιά μας, εξάλλου δεν κρύβει τις προθέσεις της, το μαρτυρούν τα αποβατικά στις Μικρασιατικές ακτές και η στρατιά του αιγαίου, που στοχεύουν ξεκάθαρα Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός και η εθνοφυλακή λοιπόν με τι θα αμυνθούν, μελιανοντούφεκα, σφεντόνες ή πέτρες; Με αλλά λόγια έχουμε έναν σύμμαχο, που στην ουσία υιοθετεί τα λεγόμενα της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μόνο που δεν το λένε ανοιχτά, αλλά έχουν σκοπό να το κάνουν ύπουλα και υποχθόνια.

Έχουμε έναν «σύμμαχο»; Πόσο σύμμαχος είναι αυτός όταν φροντίζει να ενισχύει τον ρόλο της ΝΑΤΟικηςπροβοκατόρικης Τουρκίας; Αυτό διαφαίνεται μέσα από τους εξής παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη:

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να στηρίζουν τον αγωγόEAST-MED και με επιχείρημα πως ο αγωγός δημιουργεί εντάσεις με την Τουρκία!. Για την Ελλάδα αφαιρείται ένα ισχυρό χαρτί πίεσης και μάλιστα για ένα έργο στο οποίο η Ελλάδα είχε επενδύσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο.
 ΟΙ ΗΠΑ εκφράζονται πλέον ανοιχτά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικούπυραυλικού συστήματος S-400 δεν φαίνεται πλέον να τους απασχολεί, ενώ η Ελλάδα δενκατορθώνει ούτε να αποτρέψει την πώληση F-16, ούτε να ενισχύει τον κλοιό κυρώσεων στην Τουρκία.
Απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μέχρι κεραίας τις κυρώσεις στη Ρωσία  – με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία της – ενώ η Τουρκία που τους γραφείστα παλαιότερα των υποδημάτων της πέφτει στα «μαλακά». Από την άλλη πάλι η Ελλάδα με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εκτίθεται σε νέους κινδύνους σε μια περιοχή αυξημένηςρωσικής γεωπολιτικής επιρροής.
Μόλις πριν 10 μέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τατουρκικά αεροσκάφη, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφωνίες τους μεσυντονισμό και συνομιλίες. «Όπου υπάρχουνδιαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σεσυντονισμό και σε συζήτηση»!, είναι η επίσημη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη. Πολιτική ίσων αποστάσεων ακόμη κι όταν αυτό αφορά ζήτημα όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και κυριαρχίας της χώρας. Ας μην πούμε για  τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που δυστυχώς δεν έχουν την κατάλληλη απάντηση.
Σε όλα τα ενεργειακά σχέδια της περιοχής ηΕλλάδα καλείται πλέον να «συνεννοηθεί» με την Τουρκία αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας το ρόλο της στην περιοχή. Ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ρωσίας συμπεριλαμβάνει ως κύριο «παίκτη» την Τουρκία, και η Ελλάδα καλείται να υπηρετήσει ακραιφνώς μια τέτοια πολιτική, ουσιαστικά συμβάλλοντας στην ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας.

Αυτά για την περιβόητη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ, που τους έχουμε δώσει «γη και ύδωρ» χωρίς τα ανάλογα ανταλλάγματα Εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη η Αθήνα, δηλώνει ότι είναι στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα έτρεξε να βάλει την Ελλάδα στις χώρες που έστειλανόπλα στην Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα υπάρχουν δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων που δηλώνουν ότι η χώρα είναιδιατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από μεγαλύτερων δυνατοτήτων ΤΟΜΑ. Οι Αμερικανοί βέβαια βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν να «ξεφορτωθεί» η Ελλάδα ρωσικά όπλα, ενώ από την άλλη πάλι η τουρκόφιλη κυβέρνηση της Ουκρανίας, (εξαιρώ τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει τα πάνδεινα από τα λάθη της ηγεσίας της και την εισβολή της Ρωσίας) έκτος απότα BMP-1 εποφθαλμιά και τα Ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου OSA-AK τα οποία είναι από πρώην Αν. Γερμανία, που σημαίνει ότι μπορούν να παραχωρηθούν δίχως προβλήματα αδειοδότησης από την Ρωσία, εφόσον την έγκριση γιατην εξαγωγής τους θα πρέπει να την δώσει το Βερολίνο.

Εφόσον αυτές οι κινήσεις γίνουν γεγονός, θα μιλάμε για ξεβράκωμα της ελληνικής  αντιαποβατικής καιαντιαεροπορικής δυνατότητας άμυνας. Με τις πιέσεις που ασκούν ΗΠΑ και Γερμανία πάνε να υλοποιήσουν στην πράξη και με την αιτιολογία την Ουκρανία τον αφοπλισμό των νησιών μας, στρώνοντας το έδαφοςνα τα καταπιεί η γείτονα χωρίς ιδιαίτερες απώλειες, όπως ακριβώς έκανε και στην Κύπρο όταν αποχώρησε η Ελληνική μεραρχία και ότι παίρνεις με αίμα έστω και λίγο, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΠΟΤΕ.

Για αυτό πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ πριν συμφωνήσουν σε οτιδήποτε, βάζοντας πρώτα από όλα όχι την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και εγώ δεν ξέρω ποιου αλλού, αλλά επειδή ζούμε ρευστές και αναθεωρητικές εποχές, την ασφάλεια και κυριαρχία των εδαφών, χερσαίων και θαλάσσιων του ελλαδικού χώρου, για ένα και μόνο λόγο, εάν γίνει το απευκταίο δεν θα έρθει εδώ κανένας, μόνοι τους οι Έλληνες θα πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ