Ένα βήμα πριν τον τρίτο παγκοσμιο: Με αντίποινα απειλεί τη Φινλανδία η Ρωσία!

Για «ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική» έκανε λόγο η Ρωσία σχολιάζοντας την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση ένταξης στο NATO, κάτι στο οποίο η Μόσχα θα απαντήσει με όλους τους τρόπους, διεμήνυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης».

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «ούτε οι διαβεβαιώσεις της Ρωσίας για την απουσία οποιωνδήποτε εχθρικών προθέσεων προς τη Φινλανδία, ούτε η μακρά ιστορία καλής γειτονίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, έπεισαν το Ελσίνκι για τα πλεονεκτήματα της διατήρησης μιας πολιτικής στρατιωτικής ουδετερότητας».

Ενώ σε αρκετά αιχμηρό ύφος, η Μόσχα αναφέρει: «Ο στόχος του ΝΑΤΟ, του οποίου τα κράτη μέλη έπεισαν σθεναρά τη φινλανδική πλευρά ότι δεν υπήρχε εναλλακτική από την ένταξη στη συμμαχία, είναι ξεκάθαρος – να συνεχίσει να επεκτείνεται προς τα σύνορα της Ρωσίας, να δημιουργήσει μια άλλη πτέρυγα για μια στρατιωτική απειλή για τη χώρα μας. Αλλά γιατί η Φινλανδία να μετατρέψει το έδαφός της σε γραμμή στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ θα χάσει την ανεξαρτησία της στη λήψη των δικών της αποφάσεων, θα το κρίνει η ιστορία».

Οι προειδοποιήσεις δεν λείπουν: «Το Ελσίνκι πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Φινλανδίας και τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ