Δημοψήφισμα στη Νέα Οσετία στις 17 Ιουλίου για την ένωση με τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, ανακοίνωσε απόψε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Μάλιστα το αντίστοιχο διάταγμα δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο του επικεφαλής της Νότιας Οσετίας. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

«Σύμφωνα με την παράγραφο 16 του άρθρου 50 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, αποφασίζω να προκηρύξω δημοψήφισμα της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας [για το ζήτημα της ενοποίησης με τη Ρωσική Ομοσπονδία] <…>. Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος έχει οριστεί για τις 17 Ιουλίου 2022», αναφέρεται συγκεκριμένα στο διάταγμα.

Το Πεντάγωνο για την πρώτη επικοινωνία Όστιν-Σόιγκου

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα έγινε η πρώτη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σοϊγκού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο Όστιν ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας. Η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών, ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή (“κόκκινο τηλέφωνο”) είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον πτέραρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γουόλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ