Η πείνα ως όπλο…

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για μία επισιτιστική κρίση, καθώς η Ρωσία κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Σε σχόλιο με τίτλο «Η πείνα ως όπλο» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει: «Φαίνεται ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, ώστε να εντείνει την πίεση, ιδιαίτερα προς τη Δύση. Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμένων είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει, αν δούμε τα πράγματα από την πλευρά του. Αυτός ο αποκλεισμός μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα σε εύθετο χρόνο. Η Δύση καταδικάζει και στηλιτεύει την πολιτική Πούτιν που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό φαντάζει ως αδυναμία, όταν συγκρίνεται με μία κτηνώδη πολιτική ισχύος. Αλλά από τη στιγμή που τα μεγαλύτερα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας βρίσκονται στο μη κατεχόμενο κομμάτι της χώρας, προβάλλει μία ευκαιρία: Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγές να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών και να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά. Αυτό δεν θα ήταν μόνο μία πράξη αντίστασης απέναντι στον επιτιθέμενο, αλλά και έμπρακτη απάντηση ανθρωπισμού απέναντι στο έγκλημα».

Για το ίδιο ζήτημα η Mitteldeutsche Zeitung από το Χάλε της Σαξονίας προειδοποιεί: «Αυτή τη χρονιά λείπουν πολλά εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, γιατί στην Ουκρανία δεν μπορούν ούτε να σπείρουν, ούτε να θερίσουν. Γιατί τα χωράφια έχουν αχρηστευτεί από νάρκες και πυρομαχικά. Και κυρίως γιατί τα λιμάνια της χώρας δέχονται επίθεση. Η απειλή της πείνας εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Δεν απειλείται πρωτίστως η Γερμανία, αλλά χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, οι οποίες εισάγουν μεγάλο μέρος των τροφίμων που χρειάζονται. Αλλά και το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών κινδυνεύει. Η ασιτία μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες χώρες». Γιάννης Παπαδημητρίου

 dw.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ