Γιατί δεν είδαμε φέτος την Τουρκία στην Eurovision

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη φετινή Eurovision εκτός απο την Ρωσια που αποβλήθηκε απο την Eurovision λόγω της εισβολής της στην Ουκρανια, αισθητή ήταν και η μη συμμετοχή της Τουρκίας, που αποχώρησε από το διαγωνισμό το 2012. Οι Τούρκοι φαν του διαγωνισμού ελπίζουν πως σύντομα η Τουρκία θα επιστρέψει στην μουσική αγκαλιά της Ευρώπης, αλλα μάταια.

«Το 2013, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από το διαγωνισμό, φοβήθηκα ότι ο τουρκικός λαός δεν θα έχει πια πρόσβαση ή και ενδιαφέρον για την Eurovision. Όμως οι φόβοι μου αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης ανησυχούσα ότι η νέα γενιά δεν θα γνώριζε καν τι είναι η Eurovision, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Όμως τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναγνωστών μας είναι κάτω των 24 ετών» λέει ο Οντούλ Τάνι, συντάκτης στον ιστότοπο ESC Halley.

Φέτος μάλιστα υπήρξαν συζητήσεις για την επιστροφή της Τουρκίας στον διαγωνισμό τραγουδιού, οι οποίες τελικά δεν απέδωσαν, όπως λέει ο διευθυντής του ιστότοπου για την Eurovision.

«Υπήρχαν φήμες ότι η Τουρκία θα συμμετείχε ξανά. Ο διευθυντής της Τουρκικής Τηλεόρασης δήλωσε πως έγιναν συζητήσεις με την EBU για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη, η κυβέρνηση και το TRT ενοχλούνται από την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο διαγωνισμό και γι αυτό είχαν γυρίσει και την πλάτη στην Ευρώπη αρχικά. Έτσι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε και πάλι να μην πάρει μέρος η Τουρκία» λέει ο Γκοκάν Τας, ιδρυτής και αρχισυντάκτης του ιστότοπου ESC Halley.

Για του Τούρκους φίλους της Eurovision, η απουσία της πατρίδας τους από αυτόν τον πολυπολιτισμικό διαγωνισμό ήταν μία πολιτική κίνηση. Κάτι που έδειξε τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση.

«Είναι μεγάλη αποτυχία που η Τουρκία δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό πια, γιατί η Eurovision συμβόλιζε τη στροφή μας προς της Δύση. Μετά την αποχώρησή μας, η Τουρκία πήρε μία στάση απομόνωσης και αποξένωσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες», λέει ο Γκοκάν Τας.

Η νίκη της Σερτάμπ στη Eurovision to 2003 μοιάζει πολύ μακρινή και δεδομένης της αντίδρασης της συντηρητικής Τουρκίας, φαίνεται δύσκολο να ακούσουμε σύντομα τουρκικό τραγούδι στη σκηνή του διαγωνισμού.

news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ