Η όγδοη θέση που κατέκτησε η Ελλάδα στην φετινή Eurovision ειναι απο τις πιο δύσκολες θέσεις της στον διαγωνισμό τραγουδιου καθως κατάφερε και παρέμεινε όρθια ανάμεσα σε κοσμοϊστορικές συμμετοχές. Μετά το ιστορικό 12αρι της Αγγλίας στον Σάκη Ρουβα το 2004, για πρώτη φορά διεθνείς προσωπικότητες, οπως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, αποθέωσαν την Ελληνική συμμετοχή.
Εγώ από εχθές κρατάω αυτές τις εικόνες. 🤍🥺
Μπορεί ο θεσμός να μας έχει απογοητεύσει αρκετά όλους πολλές φορές αλλά τουλάχιστον ενώνει τους ανθρώπους.
Τσεχία,Αγγλία κ Πορτογαλία (η maro τραγουδούσε όρθια το τραγούδι μας😭)
#eurovisiongr #ESC2022 #Eurovision
Εγώ από εχθές κρατάω αυτές τις εικόνες. 🤍🥺
Μπορεί ο θεσμός να μας έχει απογοητεύσει αρκετά όλους πολλές φορές αλλά τουλάχιστον ενώνει τους ανθρώπους.Τσεχία,Αγγλία κ Πορτογαλία (η maro τραγουδούσε όρθια το τραγούδι μας😭)#eurovisiongr #ESC2022 #Eurovision pic.twitter.com/2J1RwsJqUY
— 𓆩 esteranza 𓆪 (@eelha0) May 15, 2022
Σε μια Eurovision που θα μείνει στην ιστορία για την πολιτική της παρέμβαση που αδίκησε την συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας πουαν δεν υπήρχε ο πολεμος στην Ουκρανια θα ήταν η νικήτρια και επέτρεψε να σταλεί πολιτικο μήνυμα προς τον Πούτιν, με τον τραγουδιστή Ολεχ Πσιουκ να λέει από σκηνής: «Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, τη Μαριούπολη. Βοηθήστε το Azovstal τώρα»!
Συγκλονιστικη ήταν η εικόνα του ανταποκριτή της Ουκρανίας στους ημιτελικούς που μετέδιδε απο το καταφυγιο.
Για του λόγου το αληθές…
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…
Αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να επαναληφθεί…
P.s.: Από το ουκρανικό τραγούδι, κρατάω το folk κομμάτι και πετάω το rap… #EurovisionGR
Για του λόγου το αληθές…
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…
Αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να επαναληφθεί…
P.s.: Από το ουκρανικό τραγούδι, κρατάω το folk κομμάτι και πετάω το rap… #EurovisionGR pic.twitter.com/Enis9UbgFI— 𝓛𝓪𝓶𝓜𝓪𝓻 (@lammar284) May 14, 2022
Η νίκη της Ουκρανίας δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στην χώρα μας καθως αν καποιος ανατρέξει στο έτος 1976, όταν η ελληνική συμμετοχή με τη Μαρίζα Κωχ και το τραγούδι-μοιρολόι «Παναγιά μου, Παναγιά μου»αποφάσιζε να στείλει το μήνυμά της για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την ερμηνεύτρια να εμφανίζεται μαυροφορεμένη στη σκηνή της Χάγης, στην Ολλανδια, η ελληνική συμμετοχή συνάντησε δυσκολίες και απειλές, μέχρι την ώρα που η Μαρίζα Κωχ ανέβηκε στη σκηνή και δεν βρήκε την ανταπόκριση που της άξιζε.
Μέχρι και για τον φόβο ελεύθερων σκοπευτών έκαναν λόγο οι διοργανωτές,προκειμένου να φρενάρουν τη συμμετοχή μας, ενώ άφησαν να αλωνίζουν έξω από τον χώρο Τούρκοι διαδηλωτές! Η Μαρίζα Κωχ και ο τότε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος Μάνος Χατζιδάκις -o οποίος την ώθησε να συμμετάσχει- είχαν κάνει μια σοβαρή, πολιτική πράξη. Σε αντίθεση με την τωρινή στάση της Ευρώπης για το ουκρανικό ζήτημα μέσω της Eurovision, τότε η Ευρώπη έκανε τα στραβά μάτια, προσπαθώντας στην ουσία να σαμποτάρει την ελληνική συμμετοχή. Μάλιστα, τότε, η τουρκική τηλεόραση, παρότι έδειχνε τον τελικό της Eurovision, διέκοψε τη μετάδοση την ώρα της ελληνικής συμμετοχής και, αντί για το ελληνικό τραγούδι, έδειξε ένα τουρκικό εθνικιστικό τραγούδι! Αυτά για την ιστορία, γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να την ξεχάσουμε!
Αν ειναι να βγει πρώτη η Ουκρανια που εχει πόλεμο, η Ελλάδα που εχει υποστεί τρια χρόνια τον Μητσοτακη τι πρέπει να βγει δηλαδή; #eurovisiongr
Αν ειναι να βγει πρώτη η Ουκρανια που εχει πόλεμο, η Ελλάδα που εχει υποστεί τρια χρόνια τον Μητσοτακη τι πρέπει να βγει δηλαδή; #eurovisiongr
— Λίτσα Χάρου (@LitsaXarou) May 14, 2022
Στα της φετινής Eurovision για να επανέλθουμε, η εμφάνιση της Αμάντα Γεωργιάδη ήταν αξιοπρεπέστατη, κάτι που αναγνώρισαν οι Ευρωπαίοι(πλην των επιτροπών Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Ιρλανδίας, Αυστραλίας, Βελγίου, Γερμανίας, Ισλανδίας, Λιθουανίας, Μολδαβίας, Σερβίας και Σουηδίας που δεν μας χάρισαν κανέναν βαθμό), με την εκπρόσωπό μας να δηλώνει μετά το τέλος της βραδιάς: «Είμαι χαρούμενη. Δεν είχα άγχος. Είμαι πολύ χαρούμενη και εύχομαι να έκανα περήφανους όλους τους Έλληνες»!
Εγώ πάντως, το 12ρι μου το έδωκα στην Ισπανία σήμερα που είδα αυτή τη φώτο..
https://twitter.com/nuvolarius/status/1525743183921127424?s=21&t=_j89hrhRtJlh0ntIUeu6rA
Βέβαια, Eurovision χωρίς οφθαλμόλουτρο δεν γίνεται κι αυτό το χάρισαν απλόχερα η Ισπανίδα Σανέλ και οι χορεύτριές της, με τα οπίσθιά τους σε κοινή θέα να πάνε και να έρχονται επί σκηνής. Τώρα το να πούνε κάποιοι πως η Σανέλ ήταν «αντίγραφο» της Φουρέιρα μάλλον είναι ατυχές, γιατί «κυρία Fuego» είναι μόνο μία! Το θέαμα, πάντως, άρεσε στο ελληνικό κοινό, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η Ελλάδα από την ψηφοφορία του κοινού έδωσε απλόχερα τους περισσότερους βαθμούς στη συμμετοχή της Ισπανίας.
Στο παρασκήνιο τώρα του θεσμού, η ιταλική αστυνομία απέτρεψε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, ηλεκτρονικές επιθέσεις φιλορωσικών ομάδων χάκερ κατά τη διάρκεια τόσο του ημιτελικού της 10ης Μαΐου όσο και του τελικού! Οι ιταλικές Αρχές διευκρίνισαν ότι απέτρεψαν κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές δικτύου από την ομάδα χάκερ Killnet και τη θυγατρική της Legion!
Αν μπορούσε ο Γιώργος Καπουτζίδης να πάρει 12άρι στον προχθεσινοβραδινό τελικό της Eurovision, θα το έπαιρνε. Ο παρουσιαστής, γνωστός για το χιούμορ του και τον ακομπλεξάριστο χαρακτήρα του, αποθεώθηκε στο twitter για την απάντηση που έδωσε σε χρήστη που τον αποκάλεσε «κακή αδερφή», αν και υπήρξαν κάποιοι που δεν είδαν με καλό μάτι την απόφασή του να πάρει βήμα από τη δημόσια τηλεόραση για να μιλήσει και πάλι για την ομοφοβία.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τελικού και ενώ ήταν η σειρά της Σουηδίας, μιας χώρας που -όπως καταλάβαμε- δεν ήταν από τις αγαπημένες του, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε: «Αυτή ήταν η Κορνίλια Τζέικομπς από τη Σουηδία. Πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο, είναι ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, δεν είπα τίποτα, κύριος. Γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καπουτζίδης κατά τη μετάδοση του τελικού του διαγωνισμού και πρόσθεσε: «Την Πέμπτη, που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Που αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη. Και μη σοκάρεστε, μη σοκάρεστε. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε. Και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».