Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν : Οι δηλώσεις στον Λευκό Οίκο και τα F-35 – «Οι σχέσεις μας καλύτερες από ποτέ» (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου μια ώρα διήρκεσε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ θερμοί ήταν οι χαιρετισμοί των δύο ηγετών πριν τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του τόνισε ότι τόνισε ότι «σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απώγειό της». «Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ησασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη δική του ομιλία σημείωσε ότι «είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Οπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». Ανέφερε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο και τόνισε πως η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δυο έθνη.
Για το κυπριακό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών. Για τα εθνικά μας θέματα, τόνισε πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο και εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθούν σύντομα στην Πολεμική μας Αεροπορία τα αεροσκάφη F35. Για τα ενεργειακά ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

Δείτε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο του γεύματος που παρατίθεται στη δεξίωση προς τιμή των Ελλήνων προσκεκλημένων.Νωρίτερα στον Λευκό Οίκο έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Κ. Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου σήμερα το μεσημέρι (22.25 ώρα Ελλάδος), όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπροστά στις κάμερες, ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχικά τον ευχαρίστησε για την «ηγεσία» του, τόνισε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο, καθώς στόχος είναι και η εμβάθυνση των καλών σχέσεων των δύο χωρών, που «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ». Ενέργεια, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι τα θέματα επίσης που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που άκουσε και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

«Γιορτάζω με εσάς τα 201 έτη από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα, έτσι και οι δικοί μας από την Αμερικάνικη Επανάσταση. Οι δυο χώρες μας βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολεμήσαμε δύο παγκοσμίους πολέμους μαζί, έτσι είμαστε αλληλέγγυοι και στην Ουκρανία», τόνισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι καλές σχέσεις δεν έγκεινται μόνο στην Άμυνα, αλλά και στο εμπόριο και στις εταιρικές σχέσεις.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Αμέσως μετά ξεκίνησε το τετ α τετ των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο όπου συζητήθηκαν όλα τα πεδία πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ