Πότε πρόλαβαν να συζητήσουν τη γεμάτη αμερικανική ατζέντα; – Οι… ανέμελες στιγμές στη δεξίωση – «Απαγορευμένη» λέξη η Τουρκία
Μπροστά στις κάμερες ο Τζο Μπάιντεν είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους: «Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα».
Τώρα, πως όλα αυτά που ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατάφεραν να χωρέσουν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο οβάλ γραφείο που σκάρτα κράτησε μια ώρα, αυτό είναι μυστήριο.
Μετά τη συνάντηση πάντως ακολούθησε δεξίωση στον Λευκό Οίκο, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε ξανά για τη φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ και σχολίασε την παρουσία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας, αλλά και το ότι ήταν μαζί και οι κόρες του Πρωθυπουργού:
«Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας… Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».
«Μπαϊντενάκης»
Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί για την αγορά μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών F-35, ενώ ξεκαθάρισε ότι λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και παρακάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του γι’ αυτό.
Κλείνοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και μια προσπάθεια αστεϊσμού, προσπαθώντας να τονίσει τον… φιλελληνισμό του Μπάιντεν, ο οποίος προηγουμένως είχε πει πως του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας (από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουερ) και σχολίασε πως θα έπρεπε να λέγεται «Μπαϊντενάκης», για «προφανείς» λόγους!
Για μια ακόμη φορά, η λέξη «Τουρκία» έκανε τζιζ… και ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο «οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση … Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας».
Δεν είπε από ποιον όμως…
F-35: Η… νέα επικοινωνιακή μπαρούφα του Κυριάκου Μητσοτάκη με απλά λόγια
- Είναι όπλο πρώτου χτυπήματος κάτι που είναι εκτός των σχεδιασμών της Ελληνικής Άμυνας, εκτός αν θέλουμε να επιτεθούμε κάπου.
- Είναι το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην ιστορία την εξοπλισμών που χωρίς τα όπλα και την εκπαίδευση κοστίζει 150 εκατομμύρια το ένα!
- Χρειάζονται 3 – 5 χρόνια για υποδομές. Δεν είναι απλό αερόπλανο που μπορείς να το αφήνεις απλά έξω ή σε απλό shelter. Χρειάζονται ειδικά “γκαραζ” με air condition γιατί έχουν ειδική βαφή, ενώ είναι πολύ αυστηρή η Lockheed στην προφύλαξή τους σε ειδικούς προστατευμένους χώρους, ειδική συντήρηση μετά από κάθε πτήση, αλλά και προστασία από την κατασκοπεία.
- Διαθεσιμότητα. Το F-35 δεν είναι απλό αεροσκάφος ούτε στη συντήρηση. Απαιτεί κόστος, ειδικές υποδομές, με μερικές από αυτές υποχρεωτικά εκτός χώρας σε ειδικά κέντρα. Και βέβαια έχει ήδη προβλήματα στη ροή ανταλλακτικών και κρίσιμων εξαρτημάτων καθώς η παραγωγή του είναι δαιδαλώδης, μοιρασμένη σε δεκάδες υποκατασκευαστές, σε όλο τον κόσμο.
- ΕΓΧΩΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Σήμερα και για αρκετά χρόνια ακόμη η Πολεμική μας Αεροπορία θα δρα με 4 τύπους αεροσκαφών: τα F-16 Viper, τα υπόλοιπα F-16, τα Rafale και τα Mirage 2000-5. Μιλάμε 6 διαφορετικούς κινητήρες, όπλα, κράνη, πύραυλοι, εκπαίδευση.
- ΕΓΧΩΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται πεισματικά να κάνει προσλήψεις στην ΕΑΒ, κάτι που έχει δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που τα Super Puma σκονίζονται στις αποθήκες αφού δεν υπάρχουν μηχανικοί να ασχοληθούν, αν και η εταιρία είναι μια από τις 5 παγκοσμίως που έχει πιστοποίηση για συντήρηση των C-130, ψάχνουμε ιδιωτικές εταιρίες αμφιβόλου ποιότητας για να στείλουμε στο εξωτερικό τα αεροσκάφη με…πλοιό (!!!) για να κάνουν συντήρηση! Τα Rafale με αυτή την προοπτική σε 2 – 3 χρόνια δεν θα μπορούν να πετάξουν, σκέψου να έχουμε πόλεμο ή τα F-35 που θέλουν μια ΕΑΒ μόνα τους!
- Σε stealth εκδοχή μεταφέρει μικρό οπλικό φορτίο, ίσως μη επαρκές για τις «ελληνικές» αποστολές και με μικρή αυτονομία, ενώ οι βομβαρδισμοί είναι μια αποστολή που μπορούν να εκτελέσουν άριστα ακόμη και τα αναβαθμισμένα F-4E με μεγαλύτερο φορτίο και φθηνότερα.