Έφυγε απο τη ζωη η Αρχόντισσα, Λία Χατζηπάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απώλεια της αρχοντικής Λίας Χατζηπάνου τα ξημερώματα της Κυριακής σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τις μεγάλες κυρίες της παλιάς Αθήνας.

Γυναίκα με αρχοντιά ψυχής και έξω καρδιά, μεγάλα εκφραστικά μάτια, γενναιοδωρία, μα πάνω από όλα πάντα χαμογελαστή και με έναν καλό λόγο για όλους και για όλα!
Μια αληθινή κυρία, η οποία χάρη στην απλή αλλά ξεχωριστή προσωπικότητά της αγαπήθηκε, όχι μόνο από άτομα της κοινωνικής της τάξεως και ηλικίας, αλλά και από όλον τον κόσμο της μόδας και τη νεολαία της κοσμικής Αθήνας των 90s.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Υπήρξε αγαπημένη φιγούρα κοσμικογράφων και παπαράτσι. Οι στιλίστες τη λάτρευαν για τις ενδυματολογικές χρωματικές επιλογές της, κάθε φορά που τη φωτογράφιζαν για τα lifestyle περιοδικά της εποχής. Το χιούμορ και η καλοσύνη της την έκαναν μοναδική. Η Λία Χατζηπάνου, ήρεμη και γαλήνια, άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κηφισιά, στην αγκαλιά των παιδιών της, Πάνου και Βίκυς Χατζηπάνου, και της για πολλά χρόνια οικονόμου της, Τίνας.

dfgdf 2
Με τον Ιωνα Βορρέ και την αδελφική της φίλη Λήδα Βαρδινογιάννη

Ο ξαφνικός θάνατος της αδελφικής της φίλης Λήδας Βαρδινογιάννη τής στοίχισε πολύ και έπαιξε ψυχολογικά δραματικό ρόλο στη βεβαρημένη υγεία της μετά το ατύχημα που είχε. Η ίδια, άλλωστε, δήλωνε αποκλειστικά στην «Espresso» απαρηγόρητη και συγκλονισμένη για την απώλεια της συζύγου του Παύλου Βαρδινογιάννη.

ghjh
Χορεύοντας με την κόρη του Γιώργου Πολυχρονίου (μέση) και τη Μάγκυ Χαραλαμπίδου

«Η Λήδα διέθετε δύο ξεχασμένες πλέον στις μέρες μας αρετές – σεμνότητα και αξιοπρέπεια. Ομορφη και ευαίσθητη σαν πορσελάνη, γεννήθηκε επιλεκτική και ανεξάρτητη» ήταν τα λόγια της Λίας Χατζηπάνου. Τα παιδιά της, Πάνος και Βίκυ, ο εγγονός της, Ανδρέας Χατζηπάνος, και φίλοι της θα την αποχαιρετήσουν σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεμάτη ευγένεια

Στην ιστορία, πάντως, θα μείνουν τα καλοκαιρινά της πάρτι στο σπίτι της στη Βουλιαγμένη, όπου τραγουδούσε και ο αείμνηστος Χρήστος Κυριαζής, αλλά και τα πριβέ δείπνα στην οικία της στην Κηφισιά. Κυρίως, όμως, η ευγένειά της, που σηματοδοτεί και το τέλος εποχής για τις μεγάλες κυρίες της παλιάς Αθήνας.

dfgdfg 1
Τρυφερό φιλί από τον Χορν

Ο υπογράφων είχε την τύχη να συνομιλήσει πολλές φορές μαζί της και όταν τελευταία την είχε ρωτήσει αν την ενοχλεί κάτι στη σημερινή κοσμική ζωή, είχε απαντήσει: «Τίποτε. Μια χαρά είναι όλα. Ολες οι κυρίες που κυκλοφορούν είναι υπέροχες. Με καταπληκτικά κορμιά -που τα καμαρώνω αλλά δεν τα ζηλεύω-, καλοβαλμένες με ωραία μπιζού. Θαυμάζω, άλλωστε, την ομορφιά απεριόριστα. Παλαιότερα, βέβαια, οι γυναίκες έμοιαζαν με μπιμπελό, όπως η καλλονή Νάντια Ριζ, και οι άνδρες είχαν αγωγή. Θα σηκώνονταν από το τραπέζι να μας χαιρετήσουν, να μας φιλήσουν το χέρι. Υπήρχε ένας κοσμοπολιτισμός. Είναι δυνατόν σήμερα μια κυρία να περιμένει να βγει ο συνοδός της από τη θέση του οδηγού και να της ανοίξει την πόρτα; Μόνο όταν διαθέτει σοφέρ».

ghgh
Με τον σύζυγό της Ανδρέα Χατζηπάνο ακούγοντας τον Χρήστο Κυριαζή να τραγουδά

Η ίδια σε παλαιότερη συζήτησή μας για τη γνωριμία με τον σύζυγό της μου είχε εξομολογηθεί: «Με τον Ανδρέα Χατζηπάνο γνωρίστηκα σε ένα νεανικό πάρτι και ήταν και για τους δυο μας coup de foudre. Παντρευτήκαμε στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι και η δεξίωση του γάμου μας δόθηκε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία” με 1.000 καλεσμένους. Ηταν η πρώτη φορά που είδα τη φωτογραφία μου σε όλες τις εφημερίδες της εποχής. Ο Ανδρέας ήταν γιος του υπουργού Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας, επί κυβερνήσεων του Λαϊκού Κόμματος και Παπάγου, του Πάνου Χατζηπάνου, και ο πεθερός μου με τραβολογούσε συνέχεια μαζί του – στους χορούς των Ανακτόρων, του Ιπποδρόμου, των πρεσβειών, της Μυγδαλιάς. Το νυφικό μου ήταν δημιουργία του οίκου Στάντζου, φωτογραφημένο από τη διάσημη Nelly’s. Ηταν τόσο μοναδικές οι φωτογραφίες, που επί έναν μήνα τής είχε στη βιτρίνα του επί της οδού Ερμού φωτογραφείου της. Γαμήλιο ταξίδι πήγαμε στις σκανδιναβικές χώρες: Σουηδία, Νορβηγία, Δανία» ήταν τα λόγια της γλυκιάς Λίας, την οποία, εξαιτίας του γαμήλιου ταξιδιού της, ο καλός της φίλος, ο μέγας ηθοποιός Τάκης Χορν, την αποκαλούσε με το μοναδικό του χιούμορ «Miss Ελλάς των φιόρδ».

ghgjhg
Σε πάρτι στο σπίτι της στα 60s

Καλό ταξίδι, αγαπημένη μου Λία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ